Praznik rada u Bosni i Hercegovini je obilježen prosvjedima sindikalnih aktivista i radnika koji su negodovali zbog niskih plaća, loših uvjeta rada i ugrožavanja svojih prava.

Oko dvije stotine rudara okupilo se pred sjedištem vlade Federacije BiH u Sarajevu kako bi upozorili da neće pristati na planirani preustroj organizacije rudnika, kojim je predviđeno ukidanje više od dvije tisuće radnih mjesta.

“Ako je to zbilja krajnja namjera, mi smo spremni za sukob”, kazao je u ime okupljenih Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara.

Gotovo istodobno pred spomenikom nekadašnjem sindikalnom aktivistu i istaknutom borcu za radnička prava Đuri Đakoviću, u središtu Sarajeva, okupili su se članovi sindikata radnika u metalnoj industriji kako bi i oni iskazali nezadovoljstvo svojim statusom. 

“Naša tolerancija će se vašoj bahatosti suprotstaviti velikim radničkim buntom”, poruka je vlastima koju su metalci istaknuli na jednom od transparenata koje su nosili.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kazao je na konferenciji za novinstvo kako je pandemija dodatno ugrozila prava radnika, koja se ionako ne poštuju.

Kazao je kako u Federaciji BiH 90 tisuća radnika prima sramno nisku plaću koja ne prelazi 450 konvertibilnih maraka, kao i da 80 posto radnika u tom entitetu nije zaštićeno kolektivnim ugovorima. 

Procjena je sindikata kako bi minimalna neto plaća morala biti na razini od barem tisuću konvertibilnih maraka.

“Svima koji će nam naredne godine tražiti glas na izborima poručujemo da ćemo ih tada pitati što su sada učinili za nas”, kazao je Šatorović, koji tvrdi kako novca ima, samo je pitanje kako se on troši

Izvor:pogled.ba