Australija je privremeno zabranila putovanja uz Indiju zbog stanja s koronavirusom u toj državi, a one Australce koji će se vraćati iz Indije planira kazniti i s kaznom do pet godina zatvora.

Ministar zdravstva kaže da je ta odluka donesena na temelju “broja ljudi u karanteni koji su se covidom zarazili u Indiji”.

Ranije ovoga tjedna, Australija je zabranila sve letove iz Indije. U Indiji je otprilike 9000 Australaca od kojih je šesto označeno ugroženima. 

Ovo će biti prvi put da je Australija kriminalizirala povratak u svoju državu, javljaju tamošnji mediji. 

Jedan liječnik rekao je za ABC televiziju da je ovaj potez loš za ljude koji se vraćaju iz Indije. 

“Naše obitelji prilično doslovno umiru u Indiji…da nemaju apsolutno nikakav način da ih izvučemo – to je napuštanje”, rekao je dr. Vyom Sharmar.

Od ponedjeljka, svakome tko je bio u Indiji u roku od 14 dana od željenog datuma dolaska u Australiju bit će zabranjen ulazak u zemlju.

Ako se netko pokuša provući mimo ove naredbe, prijetit će mu zatvorska kazna i do pet godina te novčana globa od 66 tisuća dolara. Iz Ministarstva kažu da će ukidanje ove odluke razmotriti 15. svibnja.

“Vlada ne donosi takve odluke olako”, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt u priopćenju.

“Međutim, ključno je da je integritet australskih javnih zdravstvenih i karantenskih sustava zaštićen i broj COVID-19 slučajeva u karantenskim objektima je sveden na upravljivu razinu.”

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!