Srbi su raketirali Dječju bolnicu u Klaićevoj, Hrvatsko narodno kazalište i druge objekte u središtu Zagreba. Poginulo je sedmero ljudi, a 136 je ranjeno.

Prije točno 24 godine, 2. i 3. svibnja 1995., kao odmazdu za uspješno započeti “Bljesak”, operaciju oslobađanja okupirane zapadne Slavonije, pobunjeni Srbi raketirali su hrvatski glavni grad. U napadu je poginulo sedmero ljudi, 39 ih je teško, a 136 lakše ranjeno.

Napad je izveden raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem, s tzv. “zvončićima”.

Među poginulima je bio Luka Skračić, student prve godine filmske režije, a među ranjenima hrvatska primabalerina Almira Osmanović i još 16 drugih balerina i baletana koje je napad zatekao u baletnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta na Mažuranićevom trgu.

Meta napada bila je i dječja bolnica u Klaićevoj ulici, na čijem je krovu, prije nekoliko godina otkrivena još jedna zaostala bomba, tzv. “zvončić”, koji je, srećom, policija tada uspješno detonirala.

Peter Galbraith, američki veleposlanik u Hrvatskoj, osudio je napad i nazvao ga “divljačkim činom”. Posebno ga je oštro osudio ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Leonid Kerestedžijanc, kojemu se sin tada nalazio u dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici.

U listopadu 2013., prilikom sanacije krova dječje bolnice u Klaićevoj, ondje je pronađen zaostali neeksplodirani “zvončić” iz napada 1995. Policijski službenici izašli su na mjesto događaja te ga, nakon što je operativni zahvat koji je bio u tijeku u operacijskoj sali ispod krova, završen, u kontroliranim uvjetima detonirali bombu.

Međunarodni sud u Haagu zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno je osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!