U organizaciji Planinarskog društva „Orlova stina“ iz Tomislavgrada u subotu je na Prokosu (Vran) održan tradicionalni memorijalni uspon kojim je obilježena 26. obljetnica stradanja četiri pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko iz Zagreba i jednog pripadnika Vojne policije HVO-a iz Posušja, koji su na ovome mjestu stradali u velikoj snježnoj oluji 30. ožujka 1995. godine, prateći hrvatskoga generala Janka Bobetka. Toga tragičnog dana u snježnoj oluji su stradali Mladen Jakovljević (1968.) iz Novske, Robert Krizmanić (1970.), iz Ljubljane, Krešo Supina (1970.) iz Zagreba, Davor Zbiljski (1968.) iz Zagreba i Ivica Begić (1962.) iz Posušja.

Za razliku od prethodnih godina kada se kretalo od od lipskoga groblja, ove se godine tridesetak planinara okupilo na ulazu u Potkose i šumom, preko Štrbine uputilo do spomen-obilježja na Prokosu. Ovdje su u 13 sati položeni vijenci i upaljene svijeće za stradale hrvatske branitelje. Vijenac su položili i svijeće upalili predstavnici općine Tomislavgrad, predvođeni općinskim načelnikom Ivanom Buntićem, predstavnici PD Orlova stina predvođeni predsjednikom Antom Vukadinom Jokarićem. U ime Udruge dragovoljaca i veterana općine Tomislavgrad svijeću je upalio Bože Radoš, a u ime specijalnih snaga Hrvatske vojske bojnik Ante Vukadin.

Uz planinare, ovu obljetnicu je na svoj način – trčanjem – obilježio i član AK Puls iz Tomislavgrada Tomislav Batarilo Toša, koji je vozilo ostavio kod spomen-obilježja na Prokosu, trčanjem se spustio cestom do Potkosa i uz Štrbinu ponovno dotrčao do Prokosa.

Molitvu je i ove godine izrekao gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić.

Nakon komemorativnoga dijela, povratkom na Omrčenicu, za sve sudionike je obitelj Stipe Mišetića iz Ljubuškoga kod svoje vikendice osigurala okrjepu koje se ne bi postidjeli ni u svatovskim salonima, na čemu im se se i ovim putem najiskrenije zahvaljujemo, stoji na službenoj stranici PD Orlova stina.

Izvor:blidinje.net

error: Content is protected !!