Prvog dana Zagreb European Opena u judu hrvatska predstavnica Iva Oberan bila je najbolja u kategoriji do 63 kilograma.

Mlada Dubrovčanka je na otvaranju turnira nadoknadila wazari zaostatka protiv Španjolke Kopnyayeve, da bi ipponom prošla dalje, a zatim ipponom svladala Rumunjku Ivanescu. U četvrtfinalu je još jednim ipponom prošla Poljakinju Sokolowsku, da bi u polufinalu za protivnicu imala čvrstu Kosovarku Fazliu. Uvjerljivim ipponom Oberan je zaokružila odličan prvi dio subote, uz veliko slavlje kolegica i kolega reprezentativaca na tribinama Doma sportova. U finalu, protiv Nizozemke Van Lieshout, nadoknadila je wazari zaostatka, imala dobar gard i pokazala zašto je došla do finala. Nastavila je s kvalitetnim judom i pobjedničkim wazarijem osvojila zlatnu medalju.

– Iva je nevjerojatan radnik i trebao joj je jedan ovakav rezultat da osjeti da je moguće. Hvala svima na potpori, od Hrvatskog judo saveza, svih trenera, reprezentativaca. Ovo je velika stvar za naš klu Župa Dubrovačka, rekao je presretni Ivan Ico Oberan, otac i trener Ive Oberan.

– Jako sam ponosna i sretna! Imala sam jaka imena u ždrijebu, pobijedila iznimno jaku Fazliu, od koje sam izgubila na Europskom kupu u Dubrovniku i vjerujem da će mi ova pobjeda značiti puno za daljnje nastupe, kazala je Iva Oberan.

Robert Klačar
, aktualni viceprvak Europe do 23 godine u kategoriji do 66 kg, u Zagreb je došao u dobrom raspoloženju i pun samopouzdanja te na tom valu došao do teške pobjede protiv Ukrajinca Šuhaljejeva te nešto lakšeg slavlja protiv Mađara Szeredasa. U četvrtfinalu je Talijan Piras nametnuo svoj ritam i lijepim ipponom poslao pulskog borca u repasaž. Tamo je bez borbe, zbog ozljede Talijana Valerianija, prošao u borbu za broncu, da bi u finalnom bloku protiv Nieto Chinarra ipak ostao bez energije i Španjolac je zasluženo ipponom uzeo brončanu medalju.

– Nedostajalo je pravovremene reakcije, ali je Robert i u Zagrebu pokazao da mu je mjesto u vrhu seniorskog juda. Šteta što nije osvojio medalju, ali u ovako zahtjevnim trenucima svaki plasman u finalni blok je velika stvar, rekao je izbornik muških reprezentacija Dean Ilić.

Zapažen nastup na domaćem tatamiju upisala je i Tena Šikić (do 57 kg), koja je ipponom pobijedila Talijanku Caggiano, a zatim u neizvjesnoj borbi izgubila wazarijem u “golden scoreu” od Španjolke Ubasart Mascaro. Isti put imala je i Katarina Krišto (do 63 kg), koja je ipponom prvo svladala Poljakinju Palku, a zatim wazarijem izgubila od Ukrajinke Antipine.

U prvim nastupima su izgubili Tihea Topolovec (do 57 kg), Ivana Mandarić (do 63 kg), Dora Bortas (do 63 kg), Dani Klačar (do 60 kg), Nikola Zorotović (do 60 kg), Marino Tomas (do 66 kg), Leon Đapić (do 66 kg), Roko Škomrlj (do 73 kg), Mislav Krček (do 73 kg), Stjepo Roko (do 73 kg).

Najjača hrvatska imena drugog dana bit će Lara Cvjetko (do 70 kg), peta s nedavnog Europskog seniorskog prvenstva, te Marko Kumrić (do 100 kg).

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!