Iako se dosta govorilo o crnom tržištu krivotvorenih PCR testova kao i lažnih potvrda o izvršenom cijepljenju, a policija je uhitila neke od odgovornih – ova priča ne jenjava.

Mnogi i dalje daju velike svote novca za lažni PCR i krivotvorenu potvrdu o imunizaciji, a mnogo bi jednostavnije bilo da se cijepe- i to besplatno, piše Blic.

“Nuđeno mi je da za putovanje uzmem ili negativan PCR test ili potvrdu o cijepljenju. Lažni PCR test su mi prodavali po cijeni od 50 eura, a za lažnu potvrdu o izvršenom cijepljenju tražili su mi 200 eura. Za tu potvrdu su mi čak rekli i da mogu odabrati kojim cjepivom sam se navodno “cijepila”. Čula sam od prijatelja da se ovakve stvari dešavaju i u drugim gradovima u Srbiji”,  rekla je za “Blic” sugovornica koja je željela ostati anonimna.

Kao i u ovom primjeru tako i u mnogim slučajevima prije ovog, lažni negativan PCR test je nešto jeftiniji, jer na granicama obično traže onaj koji nije stariji od 48 sati tako da ga samo jednom možete iskoristiti. Cijene ovih testova se obično kreću od 30 do 65 eura što je nešto jeftinije nego da ste otišli i uradili test u nekoj od laboratorija gdje košta 9.000 dinara (otprilike 76.62 eura). Možda biste izdvojili neki dinar više, ali bar bi bili sigurni da ste zdravi i da nećete nikog da “nosite na duši”.

Lažne potvrde o izvršenom cijepljenju su još i skuplje, a van svake pameti je da platite i do 800 eura za lažnu potvrdu kada stvarno cijepljeni i zaštićeni možete biti za točno nula dinara.

Ova prakse se prvi put počela provoditi još u lipnju prošle godine, čim se i pojavila prva potreba za putovanjem i otvaranjem granica u toku pandemije. Tako su prva uhićenja i prvi slučajevi otkriveni u Vranju i NIšu gde su se lažni PCR testovi prodavali makednoskim građanima.

Pisanje pojedinih elektronskih medija iz Sjeverne Makedonije o tome da se se na aerodromu u Nišu i benzinskim pumpama u okolini Vranja, državljanima ove zemlje nude krivotvoreni rezultati negativnih PCR testova, privuklo je pažnju srpskih državnih organa koji su najavili da će spomenute slučajeve pomno istražiti.

Makedonski portal www.mkd.mk objavio je tada vijest da građani Sjeverne Makedonije koji se vraćaju u tu državu preko niškog aerodroma “Konstantin Veliki” prijavili su makedonskim službama sigurnosti da su na aerodromu imali mogućnost kupiti krivotvoreni negativni PCR test za 50 eura, dok su prijevoznici koji ulaze preko prelaza Tabanovce naveli da na pumpama u okolini Vranja takvi rezultati testova mogu da se nabave za 65 eura.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!