“Po meni nema razloga za neko veliko opuštanje, ukoliko još jednom napravimo grešku da se prerano počnemo ponašati kao da je sve u redu, bojim se da ćemo produljiti agoniju”, rekao je prof. dr. sc. Stipan Jonjić, s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci govoreći u Studiju 4 o epidemiološkom stanju i masovnom cijepljenju.

Sudeći prema padu broja novozaraženih, na gotovo 8 tisuća testiranih za vikend manje od tisuću pozitivnih, posve je jasno da treći val pandemije jenjava u Hrvatskoj. Maturanti se vraćaju u školske klupe, a broj od milijun građana koji su primili prvo cjepivo trebao bi se znatno povećavati iz dana u dan.

Unatoč tome prof. dr. sc. Stipan Jonjić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, naglašava da uz optimizam treba zadržati i oprez.

– Brojka uopće nije mala, brojka vikendom inače nije relevantna s obzirom na broj testiranja. Bolnice su još uvijek krcate bolesnicima, dosta ljudi umire. Po meni nema razloga za neko veliko opuštanje, ukoliko još jednom napravimo grešku da se prerano počnemo ponašati kao da je sve u redu, bojim se da ćemo produljiti agoniju. Skloniji sam nastavku mjera gdje god je to moguće, rekao je prof. dr. sc. Stipan Jonjić.

Na pitanje misli li da je ovo trenutak istine za hrvatsko zdravstvo i ministra Beroša s obzirom na masovnije cijepljenje, Jonjić je odvratio kako misli da se situacija sada donekle stabilizirala.

– Lako je stabilizirati situaciju kad imate dosta cjepiva, ono sada pristiže, ne znam detalje, ali vidim da ide na bolje. Počele su se cijepiti neke druge prioritetne skupine poput turističkih radnika, a krenula su i masovnija cijepljenja, kaže Jonjić.

Dodao je kako Hrvatska ima iskustva s cijepljenjem još iz bivše države, tako da, ako bude dovoljno cjepiva, ne bi trebalo imati problema procijepiti sve stanovništvo.

– EMA je dobila zahtjev od Pfizera za registraciju cjepiva za mlađu dobnu skupinu, za djecu od 12 do 16 godina, što bi dodatno mogla biti vrlo važna stvar, a nema razloga zašto ono ne bi bilo odobreno, izjavio je prof. dr. sc. Stipan Jonjić.

Optimizam postoji, ali potreban je oprez jer je situacija u svijetu na nekim mjestima, poput Indije, i dalje vrlo teška, upozorava prof. dr. sc. Stipan Jonjić.

– Ne znamo što će se dogoditi kada te neke virusne varijante iz Indije dođu u ove krajeve, hoćemo li imati češće reinfekcije. Srećom, imat ćemo puno manje zaraze i smrtnosti, cjepivo nas štiti u svakom pogledu i ono je nezamjenjivo oružje u borbi protiv pandemije, rekao je prof. dr. sc. Jonjić.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!