Vijeće Europe istaknulo je u nedjelju da je sloboda medija ključna u kriznim vremenima, izrazivši zabrinutost zbog napada na novinare i ograničavanja slobode medija u mnogim dijelovima Europe.

– Novinari u demokraciji igraju vitalnu ulogu u otkrivanju istine i pozivanju vlasti na odgovornost. Njihov posao je osigurati da građani prime pravovremene, točne i pouzdane informacije što je postalo još važnije u kontekstu pandemije cCOVID-a, navodi se u priopćenju u povodu Svjetskog dana slobode medija 3. svibnja.

U zajedničkom priopćenju glavne tajnice Vijeća Europe (VE) Marije Pejčinović Burić i predstavnice njemačkog predsjedništva Odbora ministara VE-a Christine Lambrecht, koja je ujedno njemačka ministrica pravosuđa i zaštite potrošača, podsjeća se da je pravo na slobodu izražavanja ugrađeno u članak 10 Europske konvencije o ljudskim pravima na koju se obvezalo svih 47 članica Vijeća Europe, uključujući 27 članica Europske unije.

Platforma za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara u kojoj su okupljene partnerske organizacije Vijeća Europe, objavila je u godišnjem izvješću da je zabilježen 201 ozbiljan slučaj prijetnje medijskim slobodama u 47 članica Vijeća Europe u 2020. godini, što je porast od gotovo 40 posto u odnosu na 2019.

Rekordan broj upozorenja odnosio se na fizičke napade (52 slučaja) i uznemiravanje ili zastrašivanje (70 slučajeva).

– Novinarima je važnije nego ikad da mogu slobodno i sigurno izvještavati, ističe se u priopćenju i upozorava na porast broja napada i prijetnji novinarima koji izvještavaju s javnih demonstracija.

– Kako Europa postupno izranja iz pandemije, sve vlade moraju raditi na tome da naše zajedničko opredjeljenje za slobodu izražavanja bude još snažnije i otpornije na krizu u budućnosti, ističu u priopćenju. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!