Duga, sjajna i njegovana kosa, san su gotovo svake žene. Međutim, ponekad smo nestrpljive i želimo promjenu, pa češće posjećujemo frizera i uništavamo kosu raznim kemikalijama.

Prema istraživanjima, kosa raste od 0,3 do 0,5 mm dnevno, odnosno od 1 do 1,5 cm mjesečno i od 12 do 15 cm godišnje, piše Centarzdravlja.hr.

U nastavku otkrivamo trikove koji će ubrzati rast i ojačati vašu kosu:

Ne izbjegavajte frizera

Poželjno je podrezati vrhove svaka 2 do 3 mjeseca. To ne znači da morate odrezati 10 cm kose, već je dovoljno skratiti ju za samo 1 cm. Shvatite to kao pripremu kose za sjajniji i njegovaniji izgled.

Koristite regenerator – svaki put!

Postoji mit da regenerator morate držati što dulje na kosi kako bi postigao najbolji učinak. Međutim, regenerator djeluje odmah! Nije ga potrebno ostavljati na kosi dulje od 1 minute. Osim toga, upotreba regeneratora će spriječiti snažno trenje između kose i ručnika kada dođe vrijeme sušenja kose.

Kućni pripravci za rast kose

Na kosu i vlasište umasirajte sok od luka i češnjaka, jabučni ocat ili kokosovo mlijeko koji hrane kosu i ubrzavaju njezin rast. Ostavite da djeluje 10 minuta, a potom isperite i operite kosu na uobičajeni način.

Spavajte na svilenim jastučnicama

Pamučne jastučnice stvaraju preveliko trenje, što kosu čini lomljivom, suhom i zapetljanom.

Sušenje kose

Nakon pranja, kosu posušite tapkajući ručnikom višak vode. Nemojte ju trljati jer ćete ju tako zapetljati i učiniti lomljivom.

Izbjegavajte sušilo za kosu, peglu i figaro koliko možete i koristite ih na najmanjoj temperaturi.

Neka vaša kosa diše

Izbjegavajte dugotrajno nošenje šešira, kapa ili marama. U ljetnim mjesecima je poželjno kosu zaštititi nekim pokrivalom, kako ju sunce ne bi dodatno isušilo, no skinite ga čim sunce zađe. Također nemojte stalno kosu vezati u rep ili punđu jer to uzrokuje lomljenje lasi. Pustite kosu da bezbrižno pada preko vaših ramena, a s lica ju uklonite pomoću nekoliko špangica ili trake za kosu.

Obratite pozornost na prehranu

Za pojačani rast kose, potrebno je jesti namirnice koje sadrže biotin ili vitamin H, koji djeluju kao gorivo za tijelo.

Namirnice bogate biotinom su mlijeko, sir, jaja, sve vrste orašastih plodova, svinjetina, jetrica, srdele, losos, cvjetača i avokado.

/HMS/

error: Content is protected !!