Čini se da su druženja na dječjim igralištima u vrijeme pandemije koronavirusa prilično sigurna, no postoje neki čimbenici koji mogu izazvati problem. 

Igrališta su “izvrsna prilika da okupimo obitelji i budemo vani i uživamo, ali to treba raditi na siguran način”, savjetuje dr. Ada Stewart, obiteljska liječnica iz Cooperative Health i predsjednica Američke akademije obiteljskih liječnika. Epidemioloških mjera posebno se treba pridržavati jer za sada nema cjepiva koje je odobreno za djecu mlađu od 16 godina.

Podaci pokazuju da je manji roj djece zaraženo koronavirusom u odnosu na odrasle osobe. No, i djeca se mogu zaraziti ako udahnu kapljice nakon što zaražena osoba kašlje ili kiše. Moguća je zaraza kontaktom s kontaminiranim površinama, ali Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je da to nije primarni način prijenosa.

“Zasad izbjegavajte zatvorena igrališta jer tamo sve osobe nisu cijepljenje. Igrališta na otvorenom zapravo su vrlo sigurna”, rekla je dr. Leana Wen, profesorica na Fakultetu za javno zdravlje na Sveučilištu George Washington Milken.

No, možete poduzeti neke stvari kako biste zaštitili svoje dijete od virusa na igralištu.

Što napraviti prije odlaska na igralište ili u park?

Prije nego što s djetetom odete na igralište, trebate se pripremiti za situaciju zbog koje ćete možda morati ranije otići kući.

“Važno je postaviti očekivanja da ćete možda morati otići s igrališta. To treba unaprijed objasniti djeci, osobito najmlađima jer oni možda neće biti zadovoljni ako morate iznenada napustiti igralište”, rekla je Wen za CNN.

Prije nego što napustite kuću, djeci objasnite da ćete možda morati otići na drugo igralište ili čak doma, ako je na prvom igralištu ili u parku prevelika gužva. Ako imaju više od dvije godine, recite im da bi trebali nositi maske te da ne bi trebali dijeliti igračke i hranu s drugim osobama.

Wen je naglasila da se većina djece brzo prilagodila maskama tijekom pandemije, no ako to nije slučaj s vašim djetetom, vježbate to s njima prije nego što odete u park ili na igralište. Objasnite im da bi trebali kašljati i kihati u lakat kako bi se kapljice manje širile, a ponesite i dodatne maske.

Što napraviti kada ste na igralištu ili u parku?

Ponesite vlastite igračke, loptice, sredstvo za dezinfekciju ruku, higijenske maramice, dodatne maske te po potrebi hranu i vodu. Operite i dezinficirajte ruke svojoj djeci nakon korištenja ljuljačke ili tuđih igračaka.

“Ne znamo koliko se često čiste i dezinficiraju sprave na igralištu i u parku. Maramicama očistite ljuljačke, opremu za igranje, stolove i bilo koje druge površine koje se često dodiruju prije i nakon što ih vaša djeca koriste”, savjetuje Regina Davis Moss, pomoćna izvršna direktorica zdravstvene politike i prakse u Američkom udruženju za javno zdravstvo.

Wen savjetuje da djeca nose maske ako su u blizini druge djece. “Uvijek je važno paziti na djecu dok su na igralištu ili u parku, a to je sada posebno važno”, poručila je Wen.

/HMS/

error: Content is protected !!