U povodu blagdana svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca koji se obilježava 4. svibnja svim vatrogascima Uprava civilne zaštite ŽZH čestita njihov dan.

„U povodu blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca svim pripadnicima javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Županije Zapadnohercegovačke čestitamo njihov dan i upućujemo iskrene čestitke. Vaša hrabrost i požrtvovnost u obavljanju ove nadasve humane profesije ulijeva sigurnost svima nama stanovnicima Županije Zapadnohercegovačke jer znamo da ćete nam pomoći u svim situacijama pritom riskirajući vlastito zdravlje i živote kako bi nas zaštitili. Također upućujemo čestitku svim vatrogascima i izvan naše Županije, a posebice onima s kojima surađujemo i koji nam pružaju pomoć u opremi, obuci i gašenju požara većih razmjera kada nam je pomoć najpotrebnija“, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite ŽZH.

Sveti Florijan (Cetium, danas St. Polten, Austrija 250. – 304.), kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske i Linza u Austriji. Zaštitnik je vatrogasaca i drugi svetac zaštitnik zagrebačke nadbiskupije. Svjesno se žrtvuje priznajući da je kršćanin, kako bi bio uz svoje suborce i u času njihove smrti. Nakon brutalnog mučenja, osuđen je na spaljivanje na lomači. Prema predaji, stojeći na lomači, Florijan potiče rimske vojnike da zapale vatru govoreći im: „Ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo!“ Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, njegov krvnik naređuje da a  4. svibnja 304. godine bace u rijeku Enns s mlinskim kamenom oko vrata.

Radio Ljubuški se pridružuje čestitkama.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!