Dolaskom toplijih dana sve više razmišljamo o izletima i putovanjima i izvan granica države. Pogledajte kakva su trenutna epidemiološka pravila za ulazak u pojedine europske zemlje. Na službenoj stranici koronavirus.hr, ali i na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) redovito se ažurira popis epidemioloških mjera kojih se hrvatski građani moraju pridržavati prilikom prelaska granica zemalja u koje najčešće putuju. Na mrežnim stranicama Reopen Europa imate pak trenutna koronapravila za sve zemlje Europske unije, donosi Tportal.hr. 


Slovenija

Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan PCR test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa, obavljenog u državi članici EU-a ili Šengenskog područja, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama; potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 21 dana, ali nije starija od šest mjeseci ili potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma.

Cijepljeni mogu ući u Sloveniju ako su:

prije najmanje sedam dana primili drugu dozu BioNTech/Pfizera
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Moderne
prije najmanje 21 dan primili prvu dozu AstraZenece
prije najmanje 14 dana primili dozu Johnson & Johnsona
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sputnjika V
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinovaca
prije najmanje 14 dana primili drugu dozu Sinopharma.

Potvrda o testiranju i potvrda liječnika trebaju biti izdani u državama članicama EU-a ili Šengenskog područja, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Određenim je kategorijama osoba ulazak u Sloveniju dozvoljen bez određivanja karantene i bez negativnog PCR testa na COVID-19. Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte na poveznici.

Srbija

Osobama koje dolaze u Republiku Srbiju iz svih država svijeta, uz neke izuzetke, dozvoljen je ulazak samo ako posjeduju negativan RT-PCR test na prisutnost virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati, izdan od provjerenog laboratorija države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju.

Ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika, već je posljedica neočekivanog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (kašnjenje/odgoda leta, polaska autobusa i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

Crna Gora

Državljani Republike Hrvatske mogu ući u Crnu Goru s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom) za ulazak u Crnu Goru ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2.

Crna Gora je u drugoj polovici travnja gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiološke mjere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, zabranu okupljanja te policijski sat od 24 sata do 5 sati ujutro.

Mađarska

Još uvijek je zabranjen ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana. Ista se može ukinuti u slučaju dva negativna testa na SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati. Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske uz jednokratni boravak od najviše 24 sata.

Italija

Do 15. svibnja hrvatski državljani i svi putnici koji dolaze u Italiju moraju predočiti negativan test ne stariji od 48 sati te se uz to podvrgnuti samoizolaciji i opservaciji zdravstvenih ustanova u trajanju od pet dana. Također, dužni su obavijestiti o svom ulasku zdravstvenu ustanovu, odjel za prevencije, nadležnu za teritorij na kojem borave. Nakon samoizolacije od pet dana u mjestu boravišta/prebivališta u Italiji dužni su se ponovno podvrgnuti testu. Ako ponovljeni test na COVID-19 nakon pet dana bude negativan ukida se obveza samoizolacije.

I dalje je obavezno nošenje maske na otvorenom te je na snazi zabrana kretanja na cijelom nacionalnom teritoriju od 22 sata do 5 sati ujutro. Obaveza nošenja zaštitne maske odnosi se na otvorene i zatvorene prostore, kako javne, tako i privatne, izuzev vlastitog doma. U slučaju nepoštivanja odredbe o nošenju maske osoba podliježe novčanoj kazni od 400 do 1000 eura. Više informacija dostupno je na poveznici.

Njemačka

Iako ne spada u zemlje našeg bližeg okruženja, Njemačka je jedna od najčešćih destinacija hrvatskih građana, pa donosimo podatke i za tu zemlju. Prema obavijesti Robert Koch Instituta i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, od 11. travnja teritorij cijele Hrvatske je na popisu visokorizičnih područja. U SR Njemačku iz visokorizičnih područja i područja s mutiranim varijantama koronavirusa mogu ući samo njemački državljani i osobe s reguliranim boravkom u SR Njemačkoj, uz određene izuzetke koje odobrava nadležni ured za zdravstvo.

Pri ulasku obavezno moraju posjedovati negativan test za izravno dokazivanje virusa SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati, napravljen u ovlaštenoj ustanovi i ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, te dokaz o digitalnoj ili analognoj najavi ulaska. Za kategoriju putnika koji dolaze iz područja s mutiranim varijantama koronavirusa propisana je obveza karantene u trajanju od 14 dana koju nije moguće ranije prekinuti. Prema odluci vlade SR Njemačke donesene 22. ožujka 2021., sve navedene mjere vrijede do 30. lipnja 2021. godine s mogućnošću produženja.

Također, važno je znati da njemačke savezne pokrajine pojedinačno donose uredbe te mogu postojati razlike u sadržaju usvojenih uredbi.

Izvor:tportal.hr

error: Content is protected !!