Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je danas u Sarajevu kako se “igraju vatrom” svi oni koji razmišljaju o promjeni granica na Balkanu, istaknuvši kako ni njegova zemlja ni Europska unija to neće dopustiti.

Schallenberg je boravio u službenom posjetu BiH, a nakon sastanka sa šeficom diplomacije Biserom Turković kazao je novinarima da različiti fantomski non-paperi, kojima se sugeriraju neke nove granice u regiji, nikome ozbiljnome nisu prihvatljivi, a posebice ne kada dovode u pitanje cjelovitost BiH kao države.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora”, poručio je Schallenberg dodajući kako se svatko tko se ponaša drugačije igra vatrom. Stabilnost BiH, kako je istaknuo, ključna je za stabilnost cijele regije.

Pozvao je da se ova godina, koja u BiH nije izborna, iskoristi za provedbu reformi kako bi zemlja mogla napredovati ka članstvu u EU jer ona ondje pripada, baš kao i sve druge države zapadnog Balkana.

“Kristalno je jasno da je budućnost regije u EU”, kazao je Schallenberg dodajući kako iz Beča prenosi jasnu poruku da Austrija ovaj dio Europe neće ostaviti na cjedilu.

Turković: Nadam se da će nam EU pomoći prevladati opstrukcije

Ministrica vanjskih poslova BiH Turković potvrdila je kako je sa Schallenbergom razgovarala i o predstojećoj raspravi o stanju u BiH koja je planirana na Vijeću za vanjske poslove Europske unije, kao i u Europskom parlamentu.

Hrvatska je ranije u ime šest država Unije za tu raspravu podnijela svoj non-paper čiji je cilj potaknuti provedbu reformi i ubrzanje europskog puta BiH, koja po općoj ocjeni uglavnom samu sebe blokira besplodnim raspravama o budućnosti i stalnim jačanjem etničkih napetosti.

Turković je kazala kako bi u EU trebali biti svjesni da, unatoč negativnoj retorici nekih političara iz BiH, većina građana te zemlje i dalje želi da ona postane članica Europske unije i NATO-a.

“Nadam se da će nam EU pomoći prevladati unutarnje opstrukcije i provesti reforme nužne za status kandidata za članstvo u Uniji. Svi moraju biti svjesni da pojedine političke snage u BiH koriste ustavne mogućnosti veta i blokade da onemoguće reforme i napredak na putu ka EU, a potom tvrde da BiH nije funkcionalna zemlja”, kazala je Turković.

Dodala je kako vjeruje da međunarodna zajednica “ima mogućnost deblokirati institucije u BiH” i tako potaknuti pozitivne procese.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!