Američki predsjednik Joe Biden u utorak je objavio cilj cijepiti 70 posto odraslih Amerikanaca barem prvom dozom protiv covida-19 do 4. srpnja, praznika Dana neovisnosti te rekao da će vlada cijepiti djecu u dobi 12-15 godina čim to bude dopušteno.

Predsjednik, koji je borbu protiv koronavirusa učinio ključnim prioritetom svoje administracije, ranije je najavio da bi 4. srpnja mogao biti datum za prva okupljanja Amerikanaca u malim skupinama kako bi proslavili praznik i kao signal povratka u normalu u pandemiji.

Bidenov cilj uzima u obzir novi izazov oko cijepljenja, koji nije neočekivan, činjenicu da ima puno onih koji se još oko toga dvoume.

Američki predsjednik rekao je da će se njegova administracija usredotočiti na cijepljenje ljudi u ruralnim područjima, koristeći manja mjesta jer su mjesta za masovno cijepljenje zatvorena.

-Sad kad imamo zalihu cjepiva, usredotočeni smo na to da što više Amerikanaca uvjerimo da se pojave i dobiju cjepivo koje im je dostupno, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući, najavljujući svoj cilj.

-Ako uspijemo u ovom naporu, onda će Amerikanci poduzeti ozbiljan korak prema povratku u normalu, dodao je.

Novi cilj američkog predsjednika uključuje 160 milijuna odraslih osoba u potpunosti cijepljenih do 4. srpnja.

Dužnosnik administracije rekao je novinarima da je 105 milijuna Amerikanaca potpuno cijepljeno i da je više od 56 posto odraslih osoba u SAD-u, odnosno 147 milijuna ljudi, primilo barem jednu dozu.

Administracija radi na pridobivanju onih koji se dvoume oko cjepiva, uključujući pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i mlađe osobe.

-Mnogo je mlađih ljudi, posebno onih u 20-ima i 30-ima koji vjeruju da im to nije potrebno. Pa, želim biti potpuno jasan: morate se cijepiti, rekao je Biden.

Predsjednik je jasno rekao da se njegova administracija priprema za cijepljenje djece u dobi od 12 do 15 godina, nakon što to odobri Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Zasad se cijepe osobe od 16 godina i starije od toga.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!