Dvanaest anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu podnijelo je zahtjev za raskid ugovora. Danas ili sutra održat će se hitna sjednica Vlade KS povodom novonastale situacije.

Razlog za otkaze je nezadovoljstvo uvjetima rada, što je i kulminiralo prošlog mjeseca kada su poslali pismo rukovodstvu KCUS-a u kojem su upozorili na katastrofalne uvjete rada i korištenje neadekvatnih respiratora na Covid pacijentima.

Za pismo koje je procurilo u javnost i podiglo veliku prašinu, liječnici su kazali da se radi o internoj komunikaciji, ali da je vjerodostojno. Kako neslužbeno saznajemo zahtjevi liječnika su ignorirani.

Nedugo nakon toga Tužilaštvo KS je formiralo predmet, a istražitelji SIPA-e su ušli na KCUS i oduzeli dokumentaciju koja će pomoći u istrazi s ciljem utvrđivanja da li su “Malina respiratori” ispravni, koliko ih je u funkciji i da li su korišteni na pacijentima zaraženim koronavirusom i da li je pacijentima pružena adekvatna liječnička njega.

Za sada nije poznato o kojim anesteziolozima se radi, ali svakako će zadati novi udarac na KCUS i općenito zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo naročito u vrijeme pandemije.

Danas će kako saznajemo ministar zdravstva KS Haris Vranić podnijeti zahtjev za održavanje hitne sjednice Vlade KS premijeru Edinu Forti povodom novonastale situacije i pronalaska rješenja za 12 anesteziologa.

Oni će, prema trenutnim informacijama kojima raspolaže Klix.ba, svoj angažman nastaviti u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

izvor: klix.ba

error: Content is protected !!