Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu koji boravi u službenoj posjeti Bosne i Hercegovine ponovio je danas da Turska podržava teritorijalni integritet BiH i cijelog zapadnog Balkana te da aktuelni izvjesni ‘non paperi’ nisu dobri posebno za BiH i njenu stabilnost.

Nakon susreta s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković naglasio je da bez obzira na pandemiju kontakti na najvišem nivou između dvije zemlje se i dalje nastavljaju i u otežanim uvjetima te je najavio da će podrška Turske Bosni i Hercegovini u medicinskom i drugom obliku nastaviti kao i prije, a posebno u vrijeme pandemije.

Napomenuo je da trgovinska razmjena između dvije zemlje, bez obzira na pandemiju, nije opala iako postoji deficit na strani BiH odnosno kada je u pitanju izvoz BiH u Tursku, ali primjetan je rast izvoza te će se u budućnosti pokušati naći načini kako je moguće to bolje balansirati.

Šefovi diplomatija dvije zemlje razgovarali su i o drugim temama među kojima je najvažniji razgovor o izgradnji autoputa između Sarajeva i Beograda, ali i o aktuenim dešavanjima u BiH i regionu.

– Snažno podržavamo političko jedinstveno i teritorijalni integritet i prosperitet BiH i radujemo se što su u Mostaru nakon 12 godina održani izbori – dodao je Çavuşoğlu.

U zadnje vrijeme su postali aktuelni izvjesni non paperi koji su štetni pogotovo po BiH, njenu stabilnost i integritet, ali i po regiju i cijelu Evropu, kaže Çavuşoğlu, te je izrazio stav da ti anonimni uraci koji su plasirani, o čemu je razgovarao i tokom posjete Sloveniji, ne mogu biti korisni.

– Umjesto da se usredotočujete na navodne non papere u kojima su stavovi koje ne podržavamo potrebno je usmjeriti se na pozitivne projekte poput izgradnje autoceste. U Srbiji se već izvode radovi, a i u BiH se čine koraci da se to realizira u smislu potpisivanja ugovora sa izvođačima radova ili sporazuma i vjerujemo da će to biti uskoro završeno – dodao je.

Najavio je nastavak rada u okviru trilateralnih grupa Turska, BiH i Hrvatska te Turska, BiH i Srbija izražavajući uvjerenje da oni umnogome utiču na region.

Kazao je i da će 18., 19. i 20. lipnja u Antaliji biti održana dva značaja skupa. Jedan je u okviru procesa sradnje jugoistočne Europe što će biti sastanak na nivou lidera i ministara vanjskih poslova, a također prvi put će biti organiziran uz fizičko prisustvo Antalija diplomatski forum.

Nakon ovog sastanka Çavuşoğlu će se susreti sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom te članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!