Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) zatražio je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da u što kraćem vremenu provede prioritetno cijepljenje prosvjetnih djelatnika, ističući da u devet županija još nemaju nikakve informacije o terminu cijepljenja.

– Zbog mnogih upita s terena molimo da u što kraćem roku organizirate i provedete prioritetno cijepljenje prosvjetnih djelatnika koji su se za to, putem škola, prijavili još prije nepuna tri tjedna, poručuje HZJZ-u glavna tajnica sindikata Ana Tuškan.Ne samo da je prioritetno cijepljenje trebalo biti provedeno mnogo ranije, već se takvim postupkom u potpunosti krši plan cijepljenja, koji je donesen još 23. prosinca 2020. godine. Sve to ukazuje na činjenicu koliko je državi doista bitno obrazovanje i zaštita svih dionika u školstvu, navodi sindikat.

Ističe kako je cijepljenje privedeno kraju samo u Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji dok u devet županija još uvijek nema nikakve informacije o terminu cijepljenja prijavljenih zaposlenika (Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Šibensko-kninska, Istarska, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija).

U ostalim županijama tek se počinje sa cijepljenjem ili je ono samo djelomično provedeno. Primjer loše organizacije su Grad Zagreb i Zagrebačka županija, gdje se moralo u vrlo kratkom roku prijaviti za cijepljenje, no velik dio prijavljenih još uvijek čeka svoj red, dok su neki od onih koji su dobili termin odustali jer nisu mogli saznati koja su cjepiva na raspolaganju.

Resorno ministarstvo od svega se ograđuje jer provedba cijepljenja nije u njegovoj nadležnosti, a iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje kažu da im se ne šalju upiti u vezi cijepljenja. U Zadarskoj županiji pak kažu kako prioritetno cijepljenje prosvjetara načelno ne planiraju i da se bolje prijaviti preko liječnika obiteljske medicine.

– Svatko treba imati pravo na izbor hoće li se cijepiti i svačiji se izbor mora poštivati, no svojim postupcima onemogućujete onima koji se, kao prioritetna skupina, izabrali cijepiti da to svoje pravo i ostvare, poručila je Tuškan u dopisu HZJZ-u.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!