U posljednja 24 sata zabilježena su 2 494 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12 135.  Među njima su 2 123 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 246 pacijenata. Preminula je 51 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 339 412 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7 315 preminulo, ukupno su se oporavile 319 962 osobe od toga 1341 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 28 581 osoba. Do danas su ukupno testirane 1 846 554 osobe, od toga 10 446 u posljednja 24 sata. Zaključno sa 4. svibnjem utrošeno je 944 398 doza cjepiva. Dosad je 734 556 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među njima je njih 209 842 primilo obje doze.

Masovno cijepljenje u Zagrebu

Prvi je dan masovnijeg cijepljenja na novim punktovima u Zagrebu, s obzirom na to da su se jučer još uvijek stvari uhodavale. U sportskoj dvorani u Jelkovcu cijepi se Pfizerom u dvije smjene i danas je tamo pozvano 800 ljudi. Sveukupno na sva tri punkta danas je na cijepljenje pozvano oko 3000 ljudi, plus otprilike 6000 onih koji su pozvani na Zagrebački velesajam. U Gradu Zagrebu je do sada prvom dozom cijepljeno oko 25% građana, dok je otprilike 6 posto njih primilo i drugu dozu cjepiva. Na svim cijepnim punktovima u Gradu Zagrebu cijepi se istim cjepivom i nema biranja.

Cijepljenje u Šibensko-kninskoj županiji 
U Šibensko-kninskoj županiji 59 je novooboljelih. Epidemiolozi govore o umjerenom optimizmu i blagom padu broja zaraženih. Rezultat je to strogih mjera i cijepljenja, koje će se od sljedećeg tjedna još pojačati. Tijekom svibnja i lipnja trebalo bi stići 67 tisuća doza cjepiva, pa će masovno cijepljenje, osim u Šibeniku, biti organizirano na još četiri lokacije u županiji.

– Još uvijek je potreban oprez. Ovo je tek početak poboljšanja. Svi građani bi se trebali i dalje pridržavati svih mjera, pa čak i oni koji su cijepljeni i koji su preboljeli: trebaju nositi masku, trebaju se pridržavati distance, trebaju koristiti dezinficijense i sve ostale mjere koje su svima poznate, poručila je Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije, ZJZ ŠKŽ-a.

Zadar: Oboljela od covida dva put u ljekarnu pa dobila kaznenu prijavu

Zadarska policija kazneno je prijavila 37-godišnju ženu za širenje i prenošenje zarazne bolesti jer je, iako pozitivna na covid-19 i pod mjerom liječenja u kući, ušla u dvije ljekarne u Zadru.

Kako je u srijedu izvijestila zadarska Policijska uprava, ona je 24. ožujka 2021. oko 13 sati napustila mjesto prebivališta i došla u dvije ljekarne na području Zadra te tako dovela u opasnost od širenja zarazne bolesti osobe s kojima je bila u kontaktu, odnosno zaposlenike i druge građane u ljekarni.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.Zadarska policija kazneno je prijavila 37-godišnju ženu za širenje i prenošenje zarazne bolesti jer je, iako pozitivna na covid-19 i pod mjerom liječenja u kući, ušla u dvije ljekarne u Zadru.

Kako je u srijedu izvijestila zadarska Policijska uprava, ona je 24. ožujka 2021. oko 13 sati napustila mjesto prebivališta i došla u dvije ljekarne na području Zadra te tako dovela u opasnost od širenja zarazne bolesti osobe s kojima je bila u kontaktu, odnosno zaposlenike i druge građane u ljekarni.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Pristižu podaci županijskih stožera:

● U Sisačko-moslavačkoj županiji 40 novozaraženih
● Bjelovar: U županiji 69 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba umrla
● U Istri četvero umrlih i desetero novozaraženih
● U Virovitičko-podravskoj županiji petero zaraženih, dvoje umrlih
● U Primorsko-goranskoj županiji 175 novozaraženih, dvije osobe umrle
● U Zadarskoj županiji 77 pozitivnih na koronavirus, troje umrlo
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 80 novozaraženih, preminula jedna osoba
● U Zagrebačkoj županiji 162 novooboljele osobe od covida-19
● U Osječko-baranjskoj županiji 107 novopozitivnih, umrle dvije osobe
●  U Varaždinskoj županiji 191 novi slučaj, 4 osobe preminule

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!