Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv Marije B.Š. (35), nekadašnje splitske bankarice, njenog supruga Šime Š. (39) i Ivice K.(46), vlasnika jednog splitskog knjigovodstvenog servisa. Tereti iz se za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju za što je, obzirom da je pribavljena znatna imovinska korist, predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora te kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave za što je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnicom ŽDO-a se bankarici koja je radila u poslovnici jedne banke na predjelu Lučac stavlja na tret da je od 7. ožujka do 23. kolovoza 2019. godine, kao bankarica specijalista za fizičke osobe sa ovlaštenjem za pripremu i realizaciju gotovinskih kredita fizičkim osobama, po traženju i nagovoru svog supruga Šime nepoznatim osobama bez ikakve valjane osnove odobravala nenamjenske kredite građanima u iznosima do 225 tisuća kuna odnosno 30 tisuća eura s godišnjom kamatnom stopom od 6,75 posto za kunske kredite i 6,25 posto za kredite u eurima i s rokom otplate od 120 jednakih mjesečnih anuiteta.

Sve je to radila kako bi, utvrdila je istraga, sebi i tim osobama pribavila protupravnu imovinsku korist, a za svaki je tako odobreni kredit uzimala određeni postotak.

Njen je suprug, po optužnici, pronalazio i njoj uputio najmanje 40 klijenata koji nisu imali uvjete za dobivanje kredita, a ona je prihvatila njihove zahtjeve i pripremila ugovore o kreditu iako je znala da su oni novi klijenti banke bez stalnih mjesečnih primanja u zadnjih šest mjeseci i da je dio klijenata iz Bosne i Hercegovine, a koji su samo zbog dobivanja kredita fiktivno prijavili prebivalište u Hrvatskoj. Isto tako, u optužnici stoji da klijenti nisu uz zahtjev za kredit dostavljali izvješće o primicima i porezu na dohodak, obrazac o isplati plaća, ugovor o radu i obračunske platne liste. Jedan dio dokumentacije koji je i bio dostavljen uz zahtjev za kredit bio je, utvrdila je istraga, lažno izrađen, a to je obavio trećeokrivljeni Ivica K.

Bivšu bankaricu se tereti da je takve zahtjeve za kredite u ukupnom iznosu od gotovo 9 milijuna kuna gotovo istoga dana pripremila za realizaciju te je voditeljici svoje poslovnice neistinito prikazala da su oni ispunili uvjete banke za odobravanje kredita. Kada je voditeljica poslovnice, ništa ne sumnjajući, odobrila isplatu kredita, bankarica Marija je dio novca isplaćivala klijentima, dok je preostali iznos, za sada neutvrđeni, zadržavala za sebe i druge za sada nepoznate osobe.

– Prvookrivljenica je, tereti ju se, u cilju prikrivanja, iz tih sredstava otplaćivala samo prve rate kredita u ukupnom iznosu od 311.615,21 kuna čime je banka oštećena za iznos od najmanje 8.611.771,77 kuna, za ukupno četrdeset kredita koji su isplaćeni – izvjestilo je ŽDO Split.

Izvor:slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!