Kanada je odobrila upotrebu Pfizerovog/BioNTechovog cjepiva protiv koronavirusa za djecu između 12 i 15 godina.

Kanada je prva država koja je to učinila za navedenu dobnu skupinu. 

Tamošnje ministarstvo zdravstva donijelo je odluku na temelju podataka iz faze tri klinička ispitivanja na djeci te dobi. 

“Utvrđeno je kako je cjepivo sigurno i učinkovito kada se koristi u mlađoj dobnoj skupini”, rekao je savjetnik u ministarstvu, a slično kažu i iz Pfizera. 

Kanada je već odobrila upotrebu Pfizerovog cjepiva kod osoba starijih od 16 godina. 

Savezna država Alberta, koja ima najveću stopu zaraze u zemlji, od ponedjeljka će ponuditi cjepiva starijima od 12 godina. 

Cjepivo jako učinkovito kod djece

Kanada je zabilježila više od 1.2 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, a otprilike 20 posto slučajeva su osobe mlađe od 19 godina. 

Rizik da se djeca teško razbole ili umru s covidom-19 je mali, a tijekom pandemije su vrlo rijetko trebala bolničko liječenje. 

Pfizer će zbog ove odluke morati nastaviti pružati informacije ministarstvu o sigurnosti, djelotvornosti i kvaliteti cjepiva. 

U ožujku su iz Pfizera naveli kako su početni rezultati ispitivanja cjepiva pokazali 100-postotnu učinkovitost i snažan imunološki odgovor. 

Američka uprava za hranu i lijekove i Europska agencija za lijekove trenutno razmatraju ovu odluku, a uskoro bi se trebalo znati hoće li ju potvrditi. 

Što s drugim proizvođačima?

Pfizer je jedan u nizu proizvođača cjepiva koji ih testiraju na djeci. Cilj je održati škole otvorenima, smanjiti širenje koronavirusa u zajednici te zaštititi ranjivu djecu u uvjetima koji ih izlažu povećanom riziku.

Moderna i Johnson & Johnson trenutno testiraju svoja cjepiva na onima od 12 do 18 godina, a Modernini podaci očekuju se uskoro.

Moderna i Pfizer također testiraju cjepiva na djeci između šest mjeseci i 11 godina. 

U Velikoj Britaniji AstraZeneca testira svoje cjepivo na 300 djece. Istraživači će procijeniti proizvodi li cjepivo snažan imunološki odgovor kod djece u dobi između 6 i 17 godina. 

Izvor:indeks.hr

error: Content is protected !!