“Sud odlučio da istospolni parovi mogu postati posvojitelji: “To je fantastična vijest, ali ovo nije kraj”, “POVIJESNA PRESUDA: Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu biti posvojitelji! ‘Očekivali smo pravnu odiseju, sud je ispravno postupio’”, “Povijesna presuda: Svi gej i lezbijski partneri mogu bez straha pristupiti procjeni za posvojenje” – naslovi su kojima ste bombardirani danas – a koji predstavljaju primjere lažne vijesti. Naime, dio medija plasirao je tumačenje udruge koja već više godina lobira za posvajanje djece od istospolnih parova – kao činjenicu.

Udruga “Dugine obitelji”  danas je sazvala konferenciju za tisak vezano za odluku Upravnog suda – koju nisu uopće predočili medijima niti javnosti. Iz onog što je dostupno može se zaključiti sljedeće:

1.Ministarstvo rada,  mirovinskog osiguranja, obitelji i socijalne skrbi izdalo je rješenje kojim su odbili zahtjev Ive Šegote i Mladena Kožića da ih se procijeni kao potencijalne posvajatelje djeteta povjerenog na skrb državi.

2.Ovaj je homoseksualni par podnio tužbu zbog zaključka/odbijanja Upravnom sudu, a taj je sud  donio presudu kojom traži od Ministarstva da obrazloži svoj zaključak.

Nakon ovoga postoje dvije mogućnosti: prva je da će HDZ-ov ministar Aladrović izdati isto, ispravno rješenje koje će potkrijepiti kvalitetnim obrazloženjem osiguravajući da djecu posvajaju i podižu otac i majka, druga je da će pod pritiskom medija i lobističkih skupina u Hrvatskoj i Europskoj uniji – izdati drugačije rješenje. No to još trebamo vidjeti.  No, predsjednik udruge Danijel Martinović ovako tumači nepravomoćnu presudu Upravnog suda, a dio medija prenosi:

“To znači da svi gay i lezbijski parovi u Hrvatskoj, ako žele, ako su vjenčani, žive u partnerstvu, mogu pristupiti za posvojitelje. To je fantastična vijest, nama je jako drago. Cijelo vrijeme dok je postupak trajao, mi u udruzi imamo osobe koje su pojedinačno postale posvojiteljice i nisu imale nikakvih problema na procjeni jer ih nitko nije pitao za njihovu seksualnu orijentaciju”.

Evo što kaže HDZ-ov ministar Aladrović: Ne bih komentirao meritum presude

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović govorio je o ovom slučaju.

“Što se tiče udomljavanja i posvajanja, to je uređeno Zakonom o udomiteljstvu, odnosno Obiteljskom zakonom. Vezano za ovaj slučaj, ministarstvo je, mislim u sedmom mjesecu, izdalo rješenje, po tom je rješenju Upravni sud izdao svoju presudu. Mi smo tu presudu dobili početkom ovog tjedna, tako da još analiziramo sve efekte i pravne mogućnosti te presude”, kazao je Aladrović.

“U ovom trenutku ne bih komentirao meritum presude pošto se još radi o nepravomoćnoj presudi”, zaključio je.

Udomljavanje dvoje djece

Podsjetimo, 2016. Kožić i Šegota pokušali su steći status posvojitelja, ali su odbijeni od CZSS-a jer Obiteljski zakon ne predviđa homoseksualne parove kao posvojitelje, za što su tužili Republiku Hrvatsku za diskriminaciju.

Vijest kako je homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić dobio dvoje djece na udomljavanje prošle je godine zauzela znatan dio medijskog prostora te gotovo potpuno istinusla iz javne rasprave brojne probleme koji postoje s udomljvanjem i posvajanjem u Hrvatskoj.

U kampanji za omogućavanje udomljavanja, mediji su homoseksualni par, Ivu Šegotu i Mladena Kožića, javnosti predstavili kao 37-godišnjeg molekularnog biologa i 39-godišnjeg sociologa-istraživača tržišta, koji su žrtve sustava koji im nije dozvoljavao udomljavanje, dok su prešutjeli njihovu pozadinu kao LGBT aktivista, mrežu udruga koje ih podupiru – a velikim su dijelom te udruge bile dio platforme je bila protiv braka kao zajednice žene i muškarca, na referendumu o braku. Mainstream mediji u izvještavanju bez ikakvog propitivanja prenose sve izjave homoseksualnog para i njihovih odvjetnika kao točne, a hrvatska javnost argumente protiv udomljavanja i posvajanja djece od strane homoseksualnih parova može čuti i čitati jedino na društvenim mrežama i u brojnim komentarima ispod jednostranih medijskih objava. 

Tko su Šegota i Kožić?

Ivo Šegota je iz Senja, diplomirao je molekularnu biologiju i radi u farmaceutskoj tvrtci MSD kao viši stručnjak za određivanje cijena, dok je Kožić iz Slavonskog broda, diplomirao je sociologiju i radi kao stručnjak za odnose s klijentima u tvrtci koja se bavi istraživanjem tržišta GfK, stoji na njihovim LinkedIn stranicama.

Prema pisanju medija, životno partnerstvo su sklopili  2015Šegota je kao aktivist bio uključen u lobiranje za donošenje Zakona o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba. Zakon je donijela SDP-ova većina 2014. g, nakon što su zajednički napori Milanovićeve Vlade te njima bliskih udruga i medija doživjeli poraz na referendumu o braku. Umjesto da priznaju da su hrvatski građani na najdemokratskiji način, na jedinom narodnom referendumu u 30 godina hrvatske neovisnosti – jasno izrekli svoj stav o braku, posvajanju djece od homoseksualnih parova te nasilnoj redefiniciji kulture – SDP-ova saborska većina je samo par mjeseci kasnije, 2014., odgovorila sa Zakonom o životnom partnerstvu.

Šegota je ovako objasnio po čemu će pamtiti 2014. godinu: “Kao dio Inicijative za životno partnerstvo naši članovi i članice su se aktivno uključili u mnoge aktivnosti vezane za donošenje Zakona o životnom partnerstvu. (…) Zajedno s ostalim udrugama okupljenim u Inicijativu dočekali smo donošenje Zakona ovog ljeta. To je najveće postignuće u 2014.!”, objasnio je. Inicijativu za životno partnerstvo podržavali su udruge CESI, Centar za mirovne studije, GONG, Roda, Ženska soba, Zagreb pride, Srpski demokratski forum, i dr.

Od Zagreb pridea do “Dugine obitelji”

LGBT organizacija “Dugine obitelji” prvo je oformljena kao neformalna grupa u sklopu udruge Zagreb pride, a početkom 2017. je osnovana kao zasebna udruga sa oko 100-ak članova, većinom iz Zagreba. Zalaže se za redefiniciju braka, omogućivanje posvajanja djece homoseksualnim parovima, legalizaciju surogatstva te promociju LGBT ideologije u odgojno-obrazovnom sustavu. Kožić i Šegota su uz koordinatora udruge, Daniela Martinovića, najistaknutiji članovi i aktivisti ove LGBT udruge.

Šegota se zalaže za legalizaciju surogatstva u Hrvatskoj

Još u 2016. u intervjuu za feministički portal Libela, Ivo Šegota, Daniel Martinović i Boris Vrdoljak iz udruge Dugine obitelji odgovorili su na pitanje o surogatstvu: “Surogat majčinstvo je također jedna od opcija, i tema oko koje se lome mnoga koplja, ali naša pozicija je da ono treba biti zakonski regulirano na najbolji mogući način, koji štiti sve strane uključene u proceduru.”

Surogatstvo je nošenje i rađanje djeteta za nekog drugog, a obično uključuje sklapanje ugovora između para koji želi dijete, žene koja će “iznajmiti maternicu” i posredničke agencije, in vitro potpomognutu oplodnju, nošenje, rađanje te predaju rođenog djeteta naručiteljima. Takva praksa sama po sebi uključuje iskorištavanje ženinog tijela, njegovih reproduktivnih funkcija, svodi trudnoću na “uslugu”, a dijete tretira kao robu koja se naručuje i dostavlja nakon rođenja. Stoga nikakve “zakonske regulacije” ne mogu ukloniti činjenicu da se radi o praksi koja se duboko protivi ljudskom dostojanstvu i pravima žene i djeteta.

Objavio:Ivana Josipović

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!