Bračni par iz Bugarske za kojim je policija tragala zbog krijumčarenja novorođenčadi u Grčkoj, uhićen je u Njemačkoj i uskoro će biti izručen, priopćilo je u srijedu državno odvjetništvo u Sofiji.

Za osumnjičenima je u veljači izdan europski uhidbeni nalog zbog “sumnje u sudjelovanje u organiziranoj kriminalnoj skupini koja je na grčkom teritoriju krijumčarila novorođenčad”, navodi se u priopćenju.

Muž i žena, čiji je sin već u pritvoru u Bugarskoj, uhićeni su 29. travnja u Neukirchenu, na jugozapadu Njemačke. Državno odvjetništvo nije navelo razlog njihova boravka u Njemačkoj.

Svima troma prijeti od 5 do 15 godina zatvora.

Optuženi su da su od 2015. u Bugarskoj vrbovali trudnice iz siromašnih sredina uz obećanje da će dobiti 2500 do 3500 eura. Zatim su ih odvodili i smještali u stanu u Ateni prije poroda.

“Nekoliko dana nakon poroda djecu su prodavali lokalnim krijumčarima koji su najvjerojatnije pripadali međunarodnoj mreži za trgovinu novorođenčadi”, navodi odvjetništvo.

“Utvrđen je identitet devet žena, sve iz siromašnih sredina, čija su djeca rođena i prodana u Grčkoj”.

Trgovina novorođenčadi koja je prvo bila raširena u romskim getima u okolici Burgasa, na istoku Bugarske, ovih godina se proširila na druge dijelove te zemlje a najčešće je odredište susjedna Grčka.

Sporost u postupku posvajanja koji je ranije znao potrajati i pet godina, potaknuo je mnoge kandidate da posegnu za ovakvom ilegalnom trgovinom.

Zahvaljujući zakonu iz 2018., vrijeme čekanja je skraćeno, ali mreže još djeluju i lakše su “rješenje” za one koji ne uspiju posvojiti dijete na zakonit način.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!