Uz domaće, tek poneki hodočasnik iz inozemstva mogao se vidjeti u ovom svetištu, a slike praznih ulica, restorana i kafića mnogi žele što prije zaboraviti. Ne možemo reći da je i sadašnja situacija najpovoljnija, no Međugorčani, u nadi da i ova sezona ne bude osuđena na propast, traže rješenja oko ulaska turista u BiH.

Naime, za ulazak u zemlju potrebno je imati negativan PCR test, bez obzira na to jeste li cijepljeni ili ste preboljeli koronavirus.

Kontejner za potrebe testiranja

– Vijeću ministara uputili smo prijedlog da se omogući ulazak u BiH s antigenskim testovima, potvrdom o preboljenom koronavirusu ili s potvrdom o cijepljenju, kako to već rade neke druge zemlje. Nadamo se da će što prije doći na dnevni red i da će se ta nova pravila moći primjenjivati već od 1. lipnja. U protivnom, mnogi će morati zatvoriti svoje objekte, kazao je Davor Ljubić, predsjednik nedavno osnovane Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba za Dnevni list

Ljubić je potvrdio i to kako planiraju, u cilju olakšanja povratka hodočasnika u zemlje iz kojih dolaze, u blizini Malteške ambulante postaviti kontejner za potrebe antigenskog, ali i PCR testiranja.

– Kontejner nam je ustupio međugorski župni ured, već je u pripremi i trebao bi, ako sve bude po planu, uskoro biti spreman za korištenje. A što se tiče testiranja, ona će se provoditi u suradnji s Domom zdravlja Čitluk te Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar, rekao je Ljubić te je naglasio kako se hotelijeri pripremaju za prihvat gostiju te da su već sada najavljeni brojni dolasci.

Željko Vasilj, voditelj ureda Turističke zajednice Međugorje, kazao nam je, pak, da se u Međugorju trenutačno nalazi oko 500, 600 hodočasnika, većinom iz Ukrajine, Poljske, Vojvodine i Amerike.

– Te brojke samo su promil od onoga što mi očekujemo kako bismo ostvarili kakav-takav pomak u ovoj turističkoj sezoni. Još ako uzmemo u obzir to da se u lipnju obilježava 40. godišnjica Gospinih ukazanja, čvrsto vjerujemo da će se omogućiti liberalniji ulazak turista u BiH, a na nama je da se pobrinemo za ostalo, poručio je Vasilj.

Krunica za kraj pandemije

Kažimo i to kako je Međugorje među trideset svetišta i mjesta molitve iz cijeloga svijeta, koje će svakoga dana u svibnju imati molitvu krunice za kraj pandemije koronavirusa, u okviru molitvenoga maratona čija tema glasi „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“ (Dj 12,5). Inicijativa, koju je po želji pape Franje organiziralo Papinsko vijeće za novu evangelizaciju, na poseban način uključit će svetišta u cijelom svijetu, kao promicatelje molitve krunice među vjernicima, obiteljima i zajednicama.

Molitva krunice prenosit će se izravno na službenim kanalima Svete Stolice svakoga dana u 18 sati, a krunica će se u Međugorju moliti u subotu, 15. svibnja, pa će taj dan i redoviti molitveni program s vanjskog oltara crkve sv. Jakova biti pomaknut sat vremena. Molitva krunice bit će u 18, a potom u 19 sati euharistijsko slavlje.

Izvor: dnevni.ba

error: Content is protected !!