U petak je u Hrvatskoj zaraženo još 1435 osoba. Preminule su 33 oboljele osobe. Nacionalni stožer održao je press konferenciju.

Šef Stožera Davor Božinović govorio je o tzv. covid putovnicama.

“To nisu putovnice, nemojmo to drugačije zvati, možda je to lakše za izgovoriti, to su digitalne zelene potvrde koje se odnose na olakšavanje putovanja. Bit će interoperabilne, omogućit će međusobno priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju.

Tek se mora usvojiti konačni prijedlog, bit će to u prvoj polovici lipnja. Hrvatska je u naprednoj fazi izvedbe nacionalnog tehničkog rješenja i spremni smo za testiranje na za to raspoloživoj platformi EU. Treba posebno naglasiti važnost baza, preciznost i upisivanje svih podataka jer će se potvrde izdavati na temelju baza osoba koje su preboljele Covid, koje su testirane u zadnjih 48 sati i osoba koje su cijepljene.

Mi se zalažemo za što skorije usvajanje ovih uredbi. Sudjelovanje u pilot projektu svrstali smo se u članice koje će biti spremne za izdavanje potvrda već od 1. lipnja. U Hrvatskoj će se te potvrde izdavati u digitalnom PDF formatu, a građani će zahtjeve pmoći predati i preko sustava e-građani. Potvrde u fizičkom obliku za građane koji to zatraže izdavat će se u nekim od 150 ispostava HZZO-a. Verifikacija potvrda provodit će se očitovanjem QR kodova te je na granične prijelaze već raspoređeno 250 čitača potvrda.

Na portalu entercroatia.mup.hr omogućit ćemo najave dolaska stranih državljanja, što će kratiti vrijeme na granicama. Putnici prije dolaska mogu svoje potvrde učitati u PDF formatu na toj stranici s ciljem što brže verifikacije.”

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!