Iako vam se u nekim trenucima, primjerice, kada je vani jako vruće, čini logično da bebi date vode, nemojte to raditi.

Iako je toplo vani, adaptirano mlijeko ili majčino mlijeko su sve što treba vašoj bebi.

Voda se zapravo ne preporučuje malim bebama, sve dok ne napune četiri mjeseca, odnosno idealno bi bilo šest mjeseci. Razlozi za to su što voda može ometati njihov osnovni unos hranljivih sastojaka, a u nekim slučajevima to može biti i otrovno.

U nastavku pročitajte zašto biste trebali odugovlačiti s vodom kod novorođenčadi, kao i kada ju je sigurno dati i kako bebu navesti da zavoli vodu za piće.

Bebe imaju male trbuščiće
Pri rođenju, želudac novorođenčeta veličine je oko 13 milimetara i može primiti samo jednu do dvije žličice tekućine, a prilično se brzo i isprazni. Budući da je bebin trbuh tako malen u prvim tjednima bebu treba često hraniti.

Njen želudac postepeno će rasti i početi se rastezati tijekom sljedećih šest mjeseci. Adaptirano i majčino mlijeko daju vašoj bebi sve kvalitetne hranjive sastojke koji su joj potrebni za rast i razvoj, dok voda ne pruža nikakve. S obzirom na to da je njihov trbuh tako malen, čak i mala količina vode može ometati glad i spriječiti bebu da uzima dovoljno adaptiranog ili majčinog mlijeka.

Stoga je najbolje izbjegavati davanje vode u prvih šest mjeseci života. Nema nutritivnu vrijednost, tako da je bebu bolje da držite hidriranu davanjem adaptiranog ili majčinog mlijeka.

Kako voda može biti otrovna za bebe?
Možda nema smisla da nešto tako prirodno kao što je voda može biti otrovno, ali u nekim slučajevima može – kako za odrasle, tako i za bebe. “Trovanje vodom” se događa kada se u kratkom vremenskom periodu unosi previše vode. To preplavljuje bubrege pa ne mogu preraditi veliku količinu vode. Prekomjerna voda tada navire u krvotok, razrjeđujući koncentraciju natrija. To može dovesti do hiponatremije ili preniskog nivoa soli u krvi, što zauzvrat može uzrokovati oticanje mozga ili čak smrt.

Bubrezi bebe su nezreli i čak ono što se odrasloj osobi čini kao umjerena količina vode, može kod bebe razviti hiponatremiju i moguće oticanje mozga. Jedini siguran put kada je riječ o bebi i vodi je uopće ne davati je.

Ako hranite bebu adaptiranim mlijekom, nemojte miješati više od točno preporučene količine vode.

Pravo vrijeme za uvođenje vode
Pravilo je da bebi možete davati vodu kada joj počnete uvoditi i čvrstu hranu, uglavnom sa šest mjeseci. Kao i kod čvrste hrane, uvođenje vode u početku bi trebalo biti malo, otprilike po jednu žličicu.

Cilj nije hidratacija već navikavanje na “okus” vode. Možda će se namrštiti prilikom prvog gutljaja jer je navikla na okus adaptiranog mlijeka ili majčinog mlijeka, što je u redu. Čak i do dobi od devet do dvanaest mjeseci, vaša beba ne treba puno vode jer i tada sve što joj treba dobiva putem adaptiranog ili majčinog mlijeka.

Kada vaša beba navrši godinu dana taba bi trebala početi piti malo više vode koju biste joj trebali davati između obroka. Voda za piće nije samo po sebi zdrava, već može zamijeniti sokove koji mogu sadržavati puno šećera i malo hranjivih sastojaka.

Izvor:N1

error: Content is protected !!