Split slavi blagdan svetog Dujma, svojeg nebeskog zaštitnika, i ujedno dan grada. Procesije zbog pandemije nema, služena je sveta misa. 

Svetu misu u splitskoj prvostolnici koja nosi ime sveca nebeskog zaštitnika Splita predvodio je nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Dražen Kutleša.

– Bit života je u darivanju i trošenju za druge, a ne u spašavanju i gomilanju dobara za sebe. Istina, to je put velikih napora, put iscrpljenosti i put davanja do krajnjih granica. Ali, bolje je svakoga dana izgarati nego hrđati u sebičnosti, jer je to put sreći i put Bogu. Takav je život živio i sveti Dujam, poručio je u propovijedi mons. Kutleša. 


Istaknuo je kako je sv. Dujam dao život kao svjedok vjere “usred progona jednog cara”.

– Mučenici ostaju putokaz koji nam govori kamo ići i što činiti u teškim životnim i društvenim iskušenjima i olujama. Taj putokaz bi trebao usmjeravati naše živote i naše društvo prema istinskim i vječnim vrednotama, rekao je mons. Kutleša i dodao kako okolnosti današnjeg društva i vrijednosti koje ono promiče često idu u potpuno drugom smjeru te da mnogi pokušavaju ušutkati glas savjesti.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić istaknuo je u pozdravnom govoru na euharistijskom slavlju kako proslava sv. Dujma zahvaća i povezuje šire prostore, a okolnosti i mjere zbog pandemije koronavirusa i ove nas godine udaljavaju i drže na distanci.

Rekao je da te okolnosti priječe izvanjske manifestacije i tradicionalnu procesiju.

– Međutim, ovogodišnja proslava Sv. Dujma, lišena pozornica, stvari, cijena, igračaka, poziva nas na još važniji red, ne izvanjski, nego duhovni, red srca i duše, poručio je mons. Barišić.

Ove je godine, zbog epidemioloških mjera izostala tradicionalna procesija, ali Splićani ipak dostojno i koliko to prilike dopuštaju tradicionalno obilježavaju blagdan svojeg nebeskog zaštitnika. 

 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!