U Hrvatskoj je utrošena milijunta doza cjepiva protiv koronavirusa, a najviše građana cijepilo se Pfizerovim cjepivom, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Milijuntom dozom cjepiva protiv COVID-19 jučer je cijepljen pacijent u ordinaciji obiteljske medicine u zagrebačkom naselju Rugvica, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Cijepljenje protiv COVID-19 u punom je jeku u cijeloj Hrvatskoj. Gotovo sve prispjele količine cjepiva svih proizvođača registriranih u Europskoj uniji su iskorištene za što brže i obuhvatnije cijepljenje građana u svim dijelovima zemlje. Jučer je u ordinaciji obiteljske medicine u zagrebačkom naselju Rugvica milijuntom dozom cjepiva cijepljen jedan od pacijenata. Time je i simbolički okrenuta nova stranica u ostvarenju programa cijepljena stanovništva prema kojem se teži do ljeta cjepivom zaštititi od ove zarazne bolesti više od polovine odraslog stanovništva Hrvatske, poručuju iz ministarstva.

Do sada je u ordinacijama obiteljske medicine, kojih je u Hrvatskoj više od 2.200, cijepljen veliki broj pacijenata. Obiteljski liječnici do sada su iznijeli veliki dio posla s cijepljenjem, jer je kod cijepljenja prioritetnih skupina, osoba starijih od 65 godina i onih s ozbiljnijim kroničnim oboljenjima, njihova uloga bila nezamjenjiva, dodaje se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

HZJZ: Cijepljeno 796.909 osoba 

Prema aktualnim podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, od početka cijepljenja u našoj zemlji utrošeno je 1.025.701 doza cjepiva. Milijunta doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 utrošena je u Zagrebačkoj županiji.

Cijepljeno je 796.909 osoba među kojima je njih 228.792 primilo drugu dozu, naveli su iz HZJZ-a.

Dosad je cijepljeno 19,6 posto ukupnog stanovništva, odnosno 23,7 posto odraslih stanovnika Hrvatske.

Najviše je utrošeno Pfizerova cjepiva, 606.997 doza, a zatim AstraZenecina – 275.131 doza.

Tijekom jučerašnjeg dana utrošeno je 46.520 doza cjepiva što je najbliže rekordu ostvarenom u četvrtak 29. travnja kada je utrošeno 46.887 doza.

Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je u dobnoj skupini osoba od 70 godina i više, među kojima je 54 posto osoba primilo najmanje prvu dozu cjepiva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!