Prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, u petak 7. svibnja utrošeno je 53.059 doza cjepiva. Time je premašen rekord od 29. travnja, kada je cijepljeno 46.887 osoba. Od početka cijepljenja utrošeno je 1.078.760 doza cjepiva, te je cijepljeno 835.320 osoba od kojih je 243.440 primilo dvije doze. Time je cijepljeno 25% odraslog stanovništva, objavio je HZJZ.

Najviše je utrošeno doza cjepiva Pfizer, odnosno 648.309 doza, a slijedi cjepivo AstraZeneca s utrošenih 281.978 doza. Prema podacima HALMED-a, ukupno su prijavljene 2982 sumnje na nuspojave cjepiva od kojih je 81% ocijenjeno da nisu ozbiljne.

HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem. Od početka pandemije zabilježeno je 342.487 slučajeva COVID-19 zaraze.

– U petak 7. svibnja zaokružili smo s 2,4 puta više cijepljenih osoba od ukupno utvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj. Nije utvrđena uzročno-posljedična povezanost između cijepljenja i smrtnog ishoda, dok je od bolesti COVID-19 preminulo 7.388 osoba. Već same ove grube brojke potvrđuju da prednosti cijepljenja uvelike nadmašuje moguće rizike cijepljenja. Sada kada stižu veće količine cjepiva, posebno je važno da svi iskoriste prvu moguću priliku za cijepljenje i da se cijepe bez odgađanja. Za svaku pojedinu osobu, njenu obitelj i prijatelje, najbolje je ono cjepivo s kojim se najprije može cijepiti. Brzina cijepljenja ključna je u sprječavanju širenja virusa u populaciji, čime se suzbija kruženje novih sojeva, a cijepljenje predstavlja put k širem otvaranju društvenih i gospodarskih aktivnosti, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavod za javno zdravstvo epidemiolog doc. dr. sc. Krunoslav Capak.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!