Hrvati su najmalobrojniji narod u BiH i samim time i najizloženiji konstitutivni narod koji treba imati podršku matične države u rješavanju svog statusa kroz institucije i dogovor unutar BiH. Hrvati moraju biti ravnopravni i imati jasnu budućnost u BiH“, rekao je Domagoj Hajduković, SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru.

Hrvatski se parlamentarac osvrnuo i na famoznu aferu slovenskog non-papera što smatra nečijim pokušajem destabilizacije BiH, a možda i čitave regije.

“Prema onom što smo mogli vidjeti i čuti u medijima do sada, ne postoji nikakav ‘non paper’ koji zagovara komadanje BiH. Pitanje je kome je i zašto u interesu bilo puštati ovakve ‘probne balone i uzburkavati političku scenu“, rekao je Hajduković za Dnevnik.ba.

Stav Hrvatske je jasan, dodaje Hajduković, a to je da nikakvo komadanje BiH ne dolazi u obzir.

Hrvatski non-paper o BiH podržao niz članica EU

“Naš je interes stabilna BiH, ravnopravnih naroda koji žive u njoj. Jedini postojeći ‘non paper’ o BiH je onaj koji je izradila Hrvatska koji je javan i ima podršku niza članica Europske unije. Jedina promjena granica koja dolazi u obzir je brisanje granica ulaskom BiH i zemlje regije u EU“, izjavio je.

Službeni je Zagreb, podsjeća Hajduković, najbrži i najlakši put preko kojeg BiH može doći u Europsku uniju.

“Spremni smo pomoći, potpisani su i formalni sporazumi po tom pitanju. Radimo na širokom spektru međuinstitucionalnih projekata kako bi službenike, parlamentarace i ljude koje rade u izvršnoj vlasti što bolje upoznali s pristupnim procesom i načinom na koji EU funkcionira“, dodao je.

Jedino hrvatske predstavnike u BiH iskreno zanima europski put

Hrvatskoj je, napominje, iskreno stalo da cijela regija bude što prije dijelom Europske unije, a osobito BiH.

Jedino jasna europska perspektiva može razbiti predrasude o BiH kao koloniji Erdoganove Turske, ističe Hajduković.

“To zahtjeva odgovornost i predanost s obje strane, dakle i od EU i BiH. Osobno sam, kao i hrvatske institucije, spreman pomoći u svakom smislu na europskom putu BiH. Upravo je Hrvatska zemlja članica koja kontinuirano drži proširenje visoko na agendi EU“, izjavio je.

Prema najavama koje ima, dodaje, predsjedanje Slovenije Vijećem EU će, također, ići u tom smjeru.

Hajduković vjeruje kako BiH može postati moderna i europska država.

“Osnovni preduvjet je da za to postoji iskrena politička volja. Koliko vidim, jedino hrvatski predstavnici pokazuju iskrenu volju za europski put BiH. Dobrim pomakom ocjenjujem i ispunjavanje velikog dijela uvjeta postavljenih od strane Europske komisije kako bi BiH dobila status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU“, istaknuo je.

Pokazana je i ogromna dobra volja BiH, i u tom smislu, bi i sama Europska komisija to trebala uzeti u obzir što bi BiH dalo status zemlje kandidata.

Funkcionalna država pala na neprovedbi odluka Ustavnog suda BiH

“To bi bio ogromni korak naprijed u modeliranju BiH kao moderne europske države, pa se nadam takvo raspletu do kraja ove godine“, dodaje.

Hajduković se osvrnuo i na stanje u BiH glede izmjena Izbornog zakona i neravnopravnosti Hrvata.

“Još je presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić pokazala da su Hrvati u neravnopravnom položaju i da je potrebno mijenjati Izborni zakon. Poštivanje i provođenje odluka institucija države, u ovom slučaju Ustavnog suda, temelj je funkcionalne države. Treba inzistirati na tome, uostalom, kao i na ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda“, rekao je.

Hrvati u BiH trebaju podršku matične države 

Činjenica jest da su Hrvati najmalobrojniji, dodao je Hajduković, i samim time i najizloženiji konstitutivni narod te trebaju imati podršku matične države u rješavanju svoga statusa kroz institucije i dogovor unutar BiH. Hrvati moraju biti ravnopravni i imati jasnu budućnost u BiH.

“U ovim nastojanjima pristup predsjednika Milanovića bih ocijenio kao iskreniji i jasniji od onoga predsjednika Vlade Plenkovića“, rekao je Domagoj Hajduković (SDP) za Dnevnik.ba.

/HMS/

error: Content is protected !!