Njemački ministar zdravstva Jens Spahn vjeruje da će odmor ovog ljeta unutar Europske unije biti moguć i bez potvrde o cijepljenju uz negativni test na koronavirus, prenose u subotu njemački mediji.

„Unutar Europske unije putovanja najvjerojatnije više neće ovisiti o cijepljenju. I pomoću testiranja će biti moguće kretati se diljem Europe“, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u razgovoru za dnevnik Rheinische Post.

Njemački ministar zdravstva je istodobno odvratio od putovanja u ostatak svijeta i otkrio kako će on sam ovogodišnji ljetni odmor provesti u Njemačkoj.

„U ovoj posljednjoj fazi pandemije bih odvratio od većih putovanja u udaljene dijelove svijeta. Kratko rečeno: Sjeverno more umjesto Tihog oceana“, rekao je Spahn.

On je optimističan glede mogućih otvaranja u Njemačkoj uslijed pada incidencije ali je pozvao na oprez.

„Tko prebrzo ukida mjere zatvaranja stavlja na kocku dosadašnji uspjeh. Zato bi se trebalo prvo usredotočiti na otvaranje terasa ugostiteljskih objekata ili manifestacije na otvorenom. Naravno uz pridržavanje mjera nošenja maski i održavanja razmaka“, rekao je Spahn.

U Njemačkoj su ugostiteljski objekti zatvoreni od 1. studenog prošle godine a neke savezne pokrajine su najavile postupna otvaranja u drugoj polovici svibnja.

U Njemačkoj je u subotu zabilježen novi pad sedmodnevne incidencije koja sada iznosi 121,5.

U nedjelju na snagu stupa odredba kojom se cijepljeni i oni koji su preboljeli koronavirus oslobađaju mnogih mjera poput zabrane noćnog kretanja ili obveze karantene nakon povratka iz inozemstva.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!