Cijepljenje protiv koronavirusa u Sarajevskoj županiji bit će nastavljena 10. svibnja u dvorani Zetra. Na raspolaganju je više od pet tisuća doza cjepiva uglavnom doniranih, jer drugih gotovo da i nema u Federaciji. Treći je val pandemije na izmaku, a BiH i dalje ima poraznu statistiku u broju cijepljenih. Što su vlasti radile i zašto u našu zemlju i dalje dolazi minimalan broj cjepiva?

Koja cjepiva će dobiti građani Sarajeva, nije jasno precizirano. U situaciji u kojoj se BiH nalazi, najbolje cjepivo je prvo koje dođe.

BiH i dalje ima poraznu statistiku u broju cijepljenih. Federacija BiH još nije nabavila nijedno cjepivo direktnim putem.Cijepimo se, uglavnom, doniranim cjepivima ili odlaskom u susjedne zemlje, poput Srbije. Situaciju otežava spora isporuka putem Covax mehanizma. Od naručenih milijun i 232 tisuće doza cjepiva, u BiH je stiglo 23.400 doza Pfizer/BioNTech i 26.400 doza AstraZeneca vakcina. No, ministar Mandić smatra da je vlast u Federaciji uradila svoj dio posla. Demantira priče o neradu.

Paradoksalno ili ne, zvaničnici svjetske zdravstvene organizacije pohvalili su rad bh. vlasti u procesu nabavke cjepiva.

Dok se bh. vlasti hvale i zahvaljuju uglavnom za ono što nisu uradili, realnost pokazuje da je proces nabavke cjepiva političko pitanje.

Zbog nenabava cjepiva, doktor Bakir Nakaš podnio je krivične prijave u ime više građana, protiv nosilaca bh. vlasti. Nezadovoljstvo i kritike uputili su i iz Pokreta Ženski marš – borba za život.

Nema razloga za pohvalu, jer je BiH podbacila, tvrdi Nakaš. Umjesto nabavke pasivno se čekaju donacije, a građani BiH su u bezizlaznoj situaciji.

Izvor:BH RT

error: Content is protected !!