Najstarija osoba na svijetu, 118-godišnja Japanka Kane Tanaka iz grada Fukuoke, odrekla se mjesta u štafeti olimpijske baklje zbog povećanja broja slučajeva covida-19 u cijeloj zemlji, izvijestila je novinska agencija AFP.

“Starački dom u kojem živi najstariji Zemljanin zabranio je posjetiteljima ulazak kao mjera za sprečavanje ulaska virusa, osiguravajući tako dosadašnju sigurnost stanovnika: Zato Kane neće nositi baklju”, rekla je njezina obitelj.

Njihova izjava proslijeđena je medijima putem osiguravajuće kuće Nippon, olimpijskog sponzora koji je pozvao 118-godišnju Tanako i njezinu obitelj da sudjeluju u štafeti. Tanako samo napravila nekoliko metara u invalidskim kolicima kad bi joj uručili olimpijsku baklju tijekom posjeta olimpijskoj štafeti gradu Fukuoki, koji je pod izvanrednim stanjem zbog pandemije.

Tanaka je rođena 2. siječnja 1903., iste godine kada i američki zabavljač Bob Hope i britanski književnik George Orwell. Braća Wright imali su prvi uspješni let te godine, a Marie Curie je te godine postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu.

Izvor:afp

error: Content is protected !!