Iako je u Federaciji BiH prosječan broj nezaposlenih u 2020. godini bio 313.570, brojni poslodavci imaju probleme sa zapošljavanjem odgovarajućih radnika. Nedostatak prakse tijekom školovanja poslodavci ističu kao jednu od glavnih zamjerki na obrazovni sustav.  Na neusklađenost ponude i potražnje na tržištu rada ukazuju i rezultati istraživanja tržišta rada 2020/2021., koje je objavio Federalni zavod za zapošljavanje. Istraživanje koje je provedeno kod 1.232 poslodavca pokazuje kako je nešto više od 15 posto njih nezadovoljno kvalitetom kvalifikacija, znanja i vještina svojih radnika. 

Kao razlog nezadovoljstva poslodavci posebno ističu nedostatak praktičnog rada tijekom obrazovanja, kao i to da stečene kvalifikacije kandidata ne odgovaraju potrebama poslodavaca. Poslodavci također ističu nedostatak motivacije, inicijative i radnih navika te nezainteresiranost za daljnju edukaciju kod radnika. Prilikom anketiranja, 301 poslodavac, odnosno 24 posto anketiranih se izjasnilo da u trenutku anketiranja ima nedostatak radnika određenog profila, tj. probleme u zapošljavanju radnika, piše Klix.ba.

 Kada je riječ o faktorima koji se odnose na pojedinca, najveći broj poslodavaca kao razlog nedostatka radnika navodi nedostatak kadra s traženim zanimanjem i nedostatak kadra sa znanjem i vještinama potrebnim za radno mjesto. Pored navedenog, kao ograničavajuće faktore koji se odnose na pojedinca poslodavci ističu nedostatak potrebnog radnog iskustva i nezainteresiranost pojedinaca za rad na konkretnom radnom mjestu.

Poslodavci su najveće nezadovoljstvo u vezi s kandidatima za radna mjesta iskazali zbog nedostatka tehničkih – stručnih znanja i vještina te nedostatka samoinicijativnosti i kreativnosti kandidata za radna mjesta. Također, poslodavci ističu i nezadovoljstvo zbog nedostatka informatičkih, organizacijskih, analitičkih i vještina planiranja kod kandidata za radna mjesta. Od ukupno 1.232 anketirana poslodavca, 639 ili 52 posto je iskazalo procjenu o potrebi za zapošljavanjem 4.560 radnika u 2021. godini.

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stupanj i to 62 posto. Slijedi potražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stupnja – 16 posto te za radnicima visoke stručne spreme – 13 posto. Prema iskazanim potrebama anketiranih poslodavaca, prodavači trgovci će u 2021. godini biti najviše traženi radnici u odnosu na prethodnu godinu. Ovo zanimanje preuzima prvu poziciju, dok su prošle godine to bili šivači koji sada zauzimaju drugu poziciju po broju iskazanih potreba od anketiranih poslodavaca. “Iako je usljed posljedica pandemije COVID-19 sektor ugostiteljstva i hotelijerstva pretrpio velike posljedice, konobari i kuhari su, prema rezultatima iz ovog istraživanja, i dalje među zanimanjima za koja je izražena potražnja poslodavaca u Federaciji BiH. Također, poslodavci su iskazali veliku potražnju i za vozačima, bravarima, obućarima, variocima, zaštitarima, tesarima, mesarima, call centar operaterima i slastičarima, a iskazana je i potražnja za 240 (pomoćnih) radnika za jednostavne poslove”, objašnjavaju u Zavodu za zapošljavanje FBiH.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!