Namjenska, odnosno vojna industrija je u 2020. godini ostvarila smanjen izvoz za 44,5 milijuna maraka, što predstavlja pad od gotovo 20 posto u odnosu na 2019. godinu, pa je ukupno izvezena vrijednost namjenske industrije iznosila više od 198,5 milijuna maraka, potvrdili su iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, piše Večernji list.

U tri mjeseca rast 20% 

Utjecaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana gospodarstva, posebno metalske industrije, ipak nije bio toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u promatranom razdoblju nije realizirao. 

Vodeća tržišta su Egipat na koji se odnosi gotovo trećina izvoza, zatim Sjedinjene Američke Države koje sudjeluju u izvozu s 13 posto, a u Tursku se pak izvozi 12 posto iz pogona namjenske industrije, što čini više od 50 posto bosanskohercegovačkog izvoza naoružanja i vojne opreme. Nakon tih država, iz BiH se najviše izvozi u Srbiju s ostvarenim poslovima od 12,8 milijuna KM, Češku Republiku – 7,8 milijuna KM, zatim Švicarsku – 6,4 milijuna KM te Kuvajt, Alžir, Bangladeš. 

U Republiku Hrvatsku izvozi se proizvoda iz namjenske industrije u vrijednosti od 1,9 milijuna KM. Izvoz namjenske industrije smanjen je prema gotovo svim partnerima, a najviše prema Saudijskoj Arabiji, za čak 50,9 milijuna KM ili čak 71% u odnosu na isto razdoblje iz 2019. godine. 

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, namjenska proizvodnja BiH koncentrirana je na proizvodnju streljiva i izvoz ove skupine proizvoda iznosi više od 75%, odnosno čini 150 milijuna KM, dok je izvoz eksploziva iznosio 35,8 milijuna KM odnosno 18% te oružja – 12,1 milijun KM, odnosno 6 posto, i pojavljuje se sa znatno manjim udjelom. 

Ohrabruje kako je u prva tri mjeseca 2021. godine izvoz rastao više od 20%, čime se BiH vratila na stare staze uspjeha. Naime, iznosio je 43,5 milijuna KM u 2020., a u ovoj godini bio je 52,5 milijuna KM. Istodobno, uvoz je ostao razmjerno isti ili sličan s 3,1 milijun KM u 2020. odnosno 3,2 milijuna KM u 2021. godini. 

Gledajući pojedinačno općine odnosno županije, Konjic, odnosno Hercegovačko-neretvanska županija, apsolutni je rekorder čiji izvoz iznosi više od polovine. Slijedi Goražde s 35 posto udjela u ukupnome izvozu, Vogošća, Ilidža, Novi Travnik… Ovaj uspjeh, prije svega, temelji se na radu Igmana iz Konjica koji proizvodi streljivo. Riječ je o bojevom streljivu gotovo svih kalibara, zatim manevarskom streljivu te specijalnom streljivu, uglavnom snajperskom. Iz ove kompanije ranije su tvrdili kako su među pet sličnih u svijetu te zadovoljavaju najviše standarde kvalitete i sigurnosti proizvoda. Prema ranijim podacima, Igman zapošljava više od 1000 radnika. 

Na području Goražda smještene su tri tvornice namjenske industrije koje ostvaruju značajne prihode u FBiH. Na vrhu je Unis Ginex, u čijim se pogonima proizvodi više od 300 vrsta inicijalnih kapisli i detonatora za civilnu i vojnu uporabu, bilo da je riječ o pištoljima, zatim strojnicama, odnosno protuzrakoplovnom i artiljerijskom streljivu. 

Novi proizvodi 

U ovoj kompaniji proizvode se i ručne bombe. Kompanija zapošljava više od 600 radnika. Još dvije goraždanske kompanije – Pobjeda Technology te Pobjeda Rudet u privatnim su rukama, a proizvode sportsko i pištoljsko streljivo za civilni program, odnosno električne i neelektrične detonatore, zatim detonirajuće štapine i detonatorske kapisle. Ti se proizvodi koriste u rudarstvu, odnosno civilnom programu. U bivšoj Jugoslaviji Pretis je bio najveća kompanija u proizvodnji streljiva. 

Danas je daleko od toga i u njihovim pogodnima proizvode se minobacački, artiljerijski i tenkovski projektili, kao i rakete, streljivo za pješačko naoružanje te zrakoplovne bombe. BNT Novi Travnik ili Binas Bugojno pohvalili su se s novim naoružanjem proizvedenim u pogonima kompanije – haubicom kamionom te novim minobacačima. Zajedno s Turskom najavljuju se i nove investicije. 

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!