U Njemačkoj je u nedjelju na snagu stupila odredba po kojoj su cijepljeni i oni koji su preboljeli koronavirus oslobođeni nekih mjera borbe protiv pandemije.

Za cijepljene i one koji su preboljeli koronavirus tako više ne vrijede ograničenja kontakata u privatnom sektoru. Za ovu grupu građana ne važe ni noćna ograničenja kretanja koja su uvedena u područjima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 100.

Cijepljeni i oni koji su preboljeli koronavirus isto tako neće biti obvezni stupiti u karantenu nakon povratka iz inozemstva. Izuzetak su oni koji se vraćaju iz područja s tzv. virusnim varijantama.

Oni su isto tako oslobođeni obveze testiranja kod uslužnih djelatnosti koje traže test poput nekih trgovina ili frizera. Isto će vrijediti i za terase ugostiteljskih objekata kada nastupi najavljeno otvaranje. 

Ostale mjere poput nošenja maski ili održavanja razmaka ostaju na snazi i za ovu skupinu.

Kao potpuno cijepljeni važe oni kod kojih je od posljednje primljene doze cjepiva prošlo najmanje dva tjedna.

Prema podacima državnog epidemiološkog instituta Robert Koch kod osoba koje su primile oba cjepiva postoji manja šansa da će zaraziti druge nego kod onih koji predoče svježi negativni test na koronavirus.

Do petka je u Njemačkoj oba cjepiva primilo 7,6 milijuna građana (9,1 posto) pri čemu se uglavnom radi o starijim građanima koji su se nalazili u prioritetnim grupama.

Savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht upozorila je na opasnost od falsificiranja propusnica i dokumenata o cijepljenju.

“Ovdje se ne radi o sitnom prijestupu nego ozbiljnom kaznenom djelu koje sa sobom donosi ozbiljne kazne”, rekla je Lambrecht u razgovoru za dnevnik Die Welt.

Potpredsjednik sindikata policajaca Joerg Radek upozorio je na opasnost od raširenih pokušaja falsificiranja dokumenata.

“Trenutno ne postoji jedinstveni dokument koji dokazuje cijepljenje. To otvara prostor za falsificiranje”, rekao je Radek.

Lambrecht je istaknula potrebu “što bržeg” donošenja jedinstvenog digitalnog certifikata za cijepljenje koji bi vrijedio na području cijele Europske unije.

Trenutno cijepljeni svoj status dokazuju knjižicom cijepljenja ili dokumentom koje izdaju centri za cijepljenje.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!