Bosanskohercegovčka javnost je u šoku nakon novog slučaja vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u Jajcu, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanske županije su nam kazali da poduzimaju zakonom predviđene mjere.

Videosnimak vršnjačkog nasilja objavljen je prije nekoliko dana na društvenim mrežama, a na njemu se vidi djevojčica koja nekoliko minuta sjedi na drugoj djevojčici koja se nalazi na tlu i tom prilikom joj zadaje više udaraca u području glave i tijela dok vršnjaci okolo sve snimaju mobilnim uređajima i potiču nastavak tučnjave.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanske županije Hasan Hodžić nam je kazao da je Policijskoj stanici Jajce 7. svibnja prijavljen događaj na školskom stadionu u jajcu, gdje je napadnuta maloljetna djevojčica.

“Policija poduzima mjere i radnje i radi na rasvjetljavanju slučaja u suradnji s županijskim tužiteljstvom”, kazao je Hodžić.

Javni istup i podršku napadnutoj djevojčici pružio je Forum mladih SDP Žepče, koji su kazali da osuđuju ovaj čin te da traže od odgovornih i nadležnih institucija u BiH da javnost upoznaju o uzrocima i sankcijama koje će uslijediti.

“Ne smijemo dozvoliti sebi, a ni drugima da zatvorimo oči pred nasiljem. Šutnja je znak odobravanja. Mi ne odobravamo! Mi želimo stvoriti okruženje slobode i jednakih prava zato tražimo da se kazne i osude počinioci kao i oni koji su šutnjom i snimanjem ovog događaja odobrili ovo nasilje koje već dugo traje, a počelo je običnim vršnjačkim zadirkivanjem i preraslo u strašan čin. Čin koji pokazuje da je tačna fraza ‘ljudi su više loši nego dobri’. Jesmo li zaista toliko loši da slabije i nemoćne guramo u stranu, uzimajući im osnovna ljudska prava i stavljajući ih na stub srama”, navode u reakciji FOM SDP Žepče te na kraju dodaju:

“A ti, djevojčice, nisi sama!”

Za sada nije poznato šta je prethodilo ovom događaju, a više informacija bit će poznato u narednom periodu.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!