Kontroverznom dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu u nedjelju je uručeno državno odličje Srbije, dodijeljeno službeno u veljači prošle godine u povodu Dana državnosti zbog njegova “iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture”.

“Uvijek se po lijepom sjećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu”, rekao je Handke koji je  1996. objavio putopisni esej “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, a potom i još četiri knjige intonirane na isti način.

Peter Handke je u Beograd doputovao iz Bosne i Hercegovine, gdje su mu najviša priznanja dva dana ranije dodjelili predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i redatelj Emir Kusturica.

Orden Karađorđeve zvijezde prvog stupnja uručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, uz poruku: “sretan je srpski narod što u svoje prijatelje ubraja i Handkea”.

“Dodjeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju”, kazao je Vučić.

Kritike zbog potpore Slobodanu Miloševiću i negiranju genocida

Nobelovu nagradu za književnost dobio je krajem 2019. godine, a dodjelu su bojkotirali BiH, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Turska.

Odluka da se nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Slobodana Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 1990-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine.

Hrvatski veleposlanik u Švedskoj u znak protesta nije sudjelovao na svečanoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost. Iz istog razloga, Kosovo, BiH, Albanija i Turska također nisu prisustvovali ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Stockholmu.

Protiv nagrade Handkeu prosvjedovali su i brojni strani novinari koji su pratili rat u BiH.

Handke je 7. svibnja boravio u Banjaluci gdje su mu domaćini bili predsjedajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kada mu je uručen orden Republike Srpske.

Austrijski pisac potom je u Višegradu od redatelja Emira Kusturice primio “Veliku nagradu Ivo Andrić” za knjigu “Drugi mač – majska povest”, objavljenu 2020. godine.

Vučić je odluku o odlikovanju Handkea objavio u veljači, na kontroverznoj svečanosti gdje su odlikovani i Emir Kusturica, Goran Bregović, autor filma ‘Dara iz Jasenovca’ Predrag Antonijević, ali i dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!