Terezija Gras, državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije, gostovala je u emisiji HTV-a “Dobro jutro, Hrvatska” i govorila o COVID putovnicama za koje je rekla kako se još uvijek vode rasprave u Europskom parlamentu o točnom nazivu te potvrde, no smatra kako je od naziva mnogo važnije ono što ona donosi. 

Od 1. lipnja, za kretanje po EU, uvode se „Covid putovnice“, odnosno digitalne zelene potvrde. Terezija Gras smatra kako je to veća sloboda kretanja, koja je bila bitno ograničena.

– Potvrde će se izdavati svima koji su cijepljeni, koji su preboljeli Covid i koji su prije putovanja obavili neku vrstu testiranja. Ideja je da s tim potvrdama svi građani Europske Unije, a i treći državljani koji imaju regulirani boravak u nekoj od država članica Europske Unije, mogu lakše putovati i tako se vratiti slobodi kretanja, rekla je.

Potvrde će se moći dobiti putem sustava E-građani, a Gras kaže kako je ideja da se potvrda koristi poput „boarding pass-a“ s QR kodom.

– Trenutno radimo na tehničkom rješenju, komisija je izdala nacrt dviju uredbi koje se još uvijek usuglašavaju, a trebale bi stupiti na snagu do 26. lipnja, objašnjava Gras i dodaje kako države članice, među kojima je i Hrvatska, koje provode pilot projekte izrade tehničkog rješenja, žele početi s izdavanjem potvrda već od 01. lipnja, istaknula je.

– Države koje su malo ambicioznije, koje iz turističkih razloga, kao Hrvatska, ili naprosto imajući u vidu i važnost ponovnog oživljavanja naših gospodarstava, žele što prije uvesti sva tehnička rješenja i namjeravaju početi izdavati te potvrde i prije nego što same uredbe stupe na snagu, naglasila je.

Gras ističe kako uredbe ne propisuju vrijeme trajanja potvrde s obzirom na to da postoji mogućnost pojave novih varijanti, uslijed kojih država mora imati mogućnost ponovnog uvođenja mjera koje će ograničiti potencijalno brže širenje virusa.

Temeljem odluke Stožera propisana je mjera da djeca do 7 godina mogu putovati s roditeljima koji će imati zelenu potvrdu, bez prethodnog testiranja, dok će djeca od 7-18 godina morati napraviti PCR test prije ili nakon ulaska u Hrvatsku

– Naše ministarstvo turizma trenutno dogovara i u hotelima mogućnost takvih testiranja, i mi, na razini Europske Unije upravo nabavljamo te antigenske i PCR testove, tako da budu raspoloživi u dovoljnom broju za tu kategoriju putnika, rekla je Gras.

Ideja potvrda je da se skrati razdoblje koje se propisuje u smislu samoizolacije za ljude koji nisu cijepljeni.

– To je taj doprinos slobodi kretanja, istaknula je Gras i dodala kako je ljudima koji su oboljeli i primili samo jednu dozu cjepiva trenutno omogućen ulazak u Hrvatsku, rekla je Gras pa dodala:

– Vidjet ćemo kakvo će biti stanje i procijepljenost u Hrvatskoj. Naša ideja je da do kraja ljeta imamo procijepljenost daleko veću od 50 posto; kako se bude povećavala procijepljenost, tako će i mjere biti sigurno liberalnije, rekla je.

Mnogi ljudi imaju sumnje u proces izdavanja potvrda, smatrajući da se time smanjuju prava građana EU, no Gras se s time ne slaže.

– Nikako se ne bih mogla složiti s time, zato što dvije uredbe, o kojima još uvijek raspravljamo na razini EU, ističu da se prilikom korištenja ovih potvrda trebamo pridržavati svih odredbi poveljom temeljnim pravima. Što se tiče podataka, koji će se integrirati u same potvrde, vrlo jasno se ističe da se moramo pridržavati odredbi opće uredbe o zaštiti osobnih podataka, rekla je Gras i dodala kako je Hrvatska vrlo dobro to regulirala već prošlo ljeto, kad je uvedena web stranica „Enter Croatia“, putem koje su se svi putnici mogli već prije dolaska najaviti da stižu u Hrvatsku i tako skratiti vrijeme granične kontrole.

Osim zelenih potvrda Hrvatska će raditi i pilot projekte za različita događanja, u kojima će se provjeravati u kojim brojevima se mogu osigurati sigurna okupljanja, kako bi se spriječilo da ponovno dođe do širenja virusa.

– Normalno je za očekivati da netko tko dođe će sigurno htjeti popratiti nekakvo kulturno događanje ili neki drugi događaj koji se organizira tijekom turističke sezone, rekla je.

Državama članicama se ostavlja sloboda da same određuju cijene testova, a Gras smatra kako je važno istaknuti kako se, na razini EU, testovi nabavljaju po povoljnijim cijenama, te samim time i Hrvatska može odrediti povoljniju cijenu testa.

– Uvijek razmišljamo nekoliko koraka unaprijed, nedavno smo se otvorili i prema kategoriji digitalnih nomada – to su državljani trećih zemalja za koje želimo da dolaze i borave u Hrvatskoj na duže razdoblje. Omogućit će im se da to bude i šest ili dvanaest mjeseci, i već razmišljamo pod kojim uvjetima se mogu cijepiti i obavljati sve testove, kako bi tijekom boravka se mogli kretati po Hrvatskoj i upoznati ju što je moguće više, zaključuje Gras.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!