Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je izjavio da interresorna radna skupina ima puno raditi na izmjenama i dopunama Izbornog zakona koje se odnose na transparentnost i integritet samog procesa.

– To su primjedbe koje bitno zadiru u srž, u izmjenu Ustava, po apelaciji Sejdić – Finci, i po čitavoj grupaciji presuda Europskog suda za ljudska prava i presude “Ljubić”, dakle, Ustavnog suda BiH. Ne bih rekao da interresorna skupina može raditi bez političkog dogovora. Zato je dobro da imamo uključenu i opoziciju i unatoč napetostima koje imamo u zemlji i udaljenim pozicijama ja sam do sada najveći optimist da se nešto može uraditi – kazao je Izetbegović, prenosi Fena.

Glavni čvor u odnosima u Federaciji BiH, Izetbegović vidi između, kako ih on naziva, probosanskih i probošnjačkih stranaka s jedne strane i HDZ-a, koji, kako je on istaknuo, tvrdi da većinski, brojniji narod, bira predstavnike, manjem, odnosno hrvatskom narodu i da je to primjedba koju treba ozbiljno razmotriti.

– S druge strane mi tvrdimo da u Federalnom parlamentu, pa i u Parlamentarnoj skupštini BiH manjina diktira većini, što je daleko od demokracije. To guši i praktički obesmišljava postojanje stranaka koje ne nose nacionalni prefiks, jer građanske, lijevo orijentirane stranke ovakav pristup faktički guši. Tako da mislim da ćemo na liniji ta dva utemeljena zahtjeva, uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice, naći rješenje i da se onda taj čitav proces može pokrenuti – izjavio je Izetbegović danas nakon konstituiranja interresorne radne skupine za izmjene Izbornog zakona BiH.

Navodi da imaju ohrabrenje prijatelja iz međunarodne zajednice, ali i njihov nedovoljno jasan i precizan angažman.

– Nadam se da će se i međunarodna zajednica aktivnije uključiti i da će tako izvršiti jedan pozitivan pritisak na domaće aktere da se približe na liniji ovoga što smo sad kazali. Ovdje je glavni problem zahtjev HDZ-a i logičan zahtjev “probosanskih stranaka”, koje u ovoj Parlamentarnoj skupštini imaju skoro 60 posto ruku, a koje su faktički zbijene u bošnjačku kvotu od nekih 33 posto – kazao je Izetbegović.

/HMS/

error: Content is protected !!