FBI je dostupnima javnosti učinio svoju dokumentaciju vezanu uz smrt Kurta Cobaina, neprežaljenog frontmena Nirvane, koji si je prekinuo život lovačkom puškom 1994. godine i pridružio se slavnom Klubu 27 na nebu, Jimu Morrisonu, Brianu Jonesu, Janis Joplin, Jimiju Hendrixu…Njima je 27. godina života također bila kobna, jedino što su njihove smrti bile splet nesretnih okolnosti, a ne intencije.

FBI je dokumentaciju objavio u tišini tijekom prošlog mjeseca, bez najave i vidljivog povoda ili pritiska. Nije prvi put da to čine po pitanju slavnih osoba koje više nisu među živima, bilo riječ o zvijezdama show businessa ili mafijaškim šefovima kao što je bio slučaj s nedavnim objavljivanjem FBI dokumentacije o Viti Genoveseu.

Datoteka vezana uz Cobainovu smrt je tanka, ali intrigantna, kako navodi Rolling Stone.

Objava fajlova uključuje i dva pisma nepoznatih autora jer su imena ostala redigirana, odnosno prebrisana, a u jednom od njih piše da policija u Seattleu nikad nije ozbiljno ispitala slučaj i olako odbacila mogućnost da je Cobain ubijen, a ne počinio samoubojstvo. Kao „dokaz“ se navodi činjenica da na pušci kojom se ubio nisu nađeni njegovi otisci, i da se na papiru koji nađen kao zadnja poruka ne spominje da je htio umrijeti, osim u zadnjoj rečenici pisanoj drugim rukopisom koja je navodno dodana kasnije.

U jednom od pisama stoji da bi “milijuni obožavatelja širom svijeta željeli da se jednom zauvijek uklone nedosljednosti oko Cobainove smrti“.

Ova pisma na kraju nisu dovela do istrage federalnih agenata, u dokumentaciji su samo zabilježeni tek birokratski i šablonizirani odgovori iz FBI-a autorima pisma. “Cijenimo vašu zabrinutost da je gospodin Cobain možda bio žrtva ubojstva” – glasi odgovor u oba slučaja. “Međutim, većina istraga o ubojstvima općenito spada u nadležnost državnih ili lokalnih vlasti.”

Zaključkom da pismima nisu podastrti nikakvi dokazi da je riječ o bilo kakvoj povredi saveznog zakona u istrazi nadležnost FBI-a, FBI je zapravo odustao od bilo kakve istrage. Zanimljivo, u jednom odgovoru se spominje i tadašnja (2000. godine), državna odvjetnica Janet Reno, gdje je razvidno da je jedan od autora pisma očito svoje sumnje oko prirode Cobainove smrti podijelio i s njom.

FBI dokumentacija sadrži i dio fax poruke koji je poslan u urede FBI u Los Angelesu i Washingtonu od strane produkcijske kuće koja desetljećima snima krimi dokumentarnu seriju Unsolved Mysteries. U njihovom istraživanju smrti frontmena Nirvane koju je proveo Tom Grant, privatni istražitelj iz Los Angelesa i bivši zamjenik okružnog šerifa u Los Angelesu, izražene su sumnje da je zaključak o samoubojstvu “donesen naprečac i na brzinu“.

Tvrdi se da je Grant otkrio brojne nedosljednosti, uključujući pitanja o oproštajnom pismu za koju je Grant vjerovao da ne govori o samoubojstvu već da je riječ o povlačenju iz glazbenog svijeta. To i ima neke logike, jer je Cobaina pod kraj slava previše pritiskala i htio je pobjeći što dalje od svega toga. Ostaje pitanje je li htio pobjeći negdje na ovom svijetu ili otići s njega na neki drugi.

Deset stranica  o slučaju smrti Kurta Cobaina slobodno se mogu pregledati na stranicama FBI-a.

Izvor: Novi List

error: Content is protected !!