Za predsjedateljicu Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH danas u Sarajevu izabrana je Alma Čolo (SDA), a za zamjenike Bariša Čolak (HDZ) i Sredoje Nović (SNSD).

Članove povjerenstva je pozdravio predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, uvodnim dijelom sjednice predsjedavao je Nović, kao najstariji član radne skupine, a nakon izbora za predsjedatelja vođenje sjednice preuzela je Čolo, piše Klix.ba.

Član Interresorne radne skupine Saša Magazinović otvorio je pitanje podrazumijeva li mandat ovog komisije samo izmjene i promjene Izbornog zakona BiH ili možda i izmjene Ustava BiH.

On smatra da povjerenstvo nema mandat za izmjene Ustava BiH.

Munib Jusufović se na sličan način zanimao za metodologiju rada ove radne skupine, pri čemu se založio za sveobuhvatan i ozbiljan pristup organizacijsko-tehničkih mjera i pitanja, a potom za teža pitanja koja se tiču provođenja odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Smatra da prvo treba riješiti lakša, pa onda pokušati riješiti teža pitanja iz domena izbornog zakonodavstva u BiH.

Dženan Đonlagić je podržao ovakva razmišljanja i založio se za ona rješenja koja će prekinuti izborne zloupotrebe uvođenjem modernih tehničko-tehnoloških rješenja u izbornom procesu.

Prema njegovim riječima, sasvim je moguće da neka od budućih rješenja budu zahtijevala i kreiranje određenih ustavnih amandmana, koji će ići iz izmjene Izbornog zakona BiH.

Borjana Krišto, po pitanju metodologije, smatra da najprije treba izmijeniti Poslovnik o radu Interresorne radne skupine, s ciljem njenog efikasnijeg rada.

Smatra da ovo povjerenstvo, ako bude suglasnosti, može imati mandat za sva otvorena pitanja u vezi s izmjenama Izbornog zakona i obveza BiH prema odlukama nadležnih domaćih i stranih sudova.

“Sve će biti stvar političke volje i naše spremnosti da pronađemo najbolja rješenja za građane i narode u BiH, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi”, navela je Krišto.

Nović je rekao da treba krenuti od, uvjetno rečeno, jednostavnijih ka složenijim rješenjima izmjena Izbornog zakona BiH.

Za njega je vrlo važno tko će ovoj komisiji biti podrška za njen rad, jer je to vrlo složen posao, te se založio za što hitnije i efikasnije izmjene Poslovnika o radu Interresorne radne skupine za izmjenu Izbornog zakona BiH.

Alma Čolo smatra da za sada ne treba proširivati mandat Interresorne radne skupine, ali da bi bilo dobro u rad ovog povjerenstva uključiti i eksperte iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kao i stručnjake iz OESS-a.

Snježana Novaković Bursać založila se da Tajništvo Parlamentarne skupštine BiH obavlja administrativno-pravne poslove Interresorne radne skupine.

Zastupničko dom Parlamentarne skupštine BiH za članove Interresorne skupine za izmjene Izbornog zakona BiH izabrao je Almu Čolo iz Kluba zastupnika SDA, Dženana Đonlagića iz Kluba zastupnika DF-a, Damira Arnauta iz Kluba zastupnika Naša stranka – Nezavisni blok, Nenada Stevandića iz Kluba zastupnika Srpski klub, Branislava Borenovića iz Kluba zastupnika SDS, PDP i DNS, Borjanu Krišto iz Kluba zastupnika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, Sašu Magazinovića iz Kluba SDP BiH, te Snježanu Novaković Bursać iz Kluba SNSD-a.

Iz Doma naroda u Interresornu radnu skupinu imenovani su Sredoje Nović iz Kluba srpskog naroda, Bariša Čolak iz Kluba hrvatskog naroda i Munib Jusufović iz Kluba bošnjačkog naroda.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, zamjenik ministra inozemnih poslova Josip Brkić i zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović imenovani su u Interresornu radnu skupinu u ime Vijeća ministara.

U tijeku procesa Interresorna radna skupina za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH će po potrebi konzultirati stručnjake iz nevladinog sektora, SIP-a BiH, akademske zajednice i druge. Zadatak Interresorne radne skupine je da pripremi izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, te da ga posredstvom ovlaštenog predlagača uputi domovima u parlamentarnu proceduru.

Vjerojatno će se sjednice ovog povjerenstva održavati svake srijede s početkom u 11.00 sati, tako da bi prva sljedeća sjednica trebala biti održana 19. svibnja.

/HMS/

error: Content is protected !!