Austrijsko državno odvjetništvo za gospodarski kriminal (WKStA) pokrenulo je istragu protiv austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i šefa njegovog ureda Bernharda Bonellija zbog navodnog davanja lažnih izjava pred istražnim povjerenstvom oko afere Ibiza, rekao je sam kancelar.

Govoreći o tome pred članovima kabineta, Kurz je istodobno odbacio mogućnost davanja ostavke.

“Ja želim nastaviti svoj rad, a isto vrijedi i za šefa mog ureda”, rekao je Kurz.

Na pitanje je li u slučaju da bude osuđen spreman podnijeti ostavku, Kurz je rekao kako je malo vjerojatno da će doći do okrivljujuće presude.

“To si ni uz najbolju volju ne mogu zamisliti”, rekao je Kurz. On je istodobno rekao kako u svakom trenutku očekuje i podizanje optužnice protiv njega.

Austrijsko državno odvjetništvo za gospodarski kriminal (WKStA) Kurza i Bonellija sumnjiči za davanje lažnih izjava u vezi sa stranačkim donacijama.

Pokretanje istraga se temelji na prijavi koje je podnijelo nekoliko stranaka, između ostalog i liberalna stranka NEOS.

Prijava se odnosi na izjave Kurza i Bonellija pred istražnim povjerenstvom u slučaju afere Ibiza.  Te izjave se ne odnose direktno na ovu aferu, nego na rasvjetljavanje sumnjivih kanala stranačkog financiranja u vrijeme vladavine koalicijske vlade Narodne stranke Austrije (ÖVP) i Liberalno-demokratske stranke (FPÖ).


Konkretno se radi o tome da su Kurz i Bonelli zanijekali političke dogovore oko postavljanja Kurzovog prijatelja Thomasa Schmidta na čelo državnog holdinga ÖBAG, koji je suvlasnik kompanija poput OMV ili Telekom Austria.

Državno odvjetništvo, kako tvrdi stranka NEOS, posjeduje protokole dopisivanja preko platformi za komunikaciju koje dokazuju suprotno.

Kurz je u srijedu još jednom naglasio kako se „stalno trudio“ da pred istražnim povjerenstvom govori istinu iako se radilo o događajima koji su stari nekoliko godina.

On je također rekao kako unutar istražnog povjerenstva uvijek iznova ima pokušaja „iskrivljavanja riječi“ i “tjeranja ispitanika u smjeru davanja lažne izjave“.

Koalicijska vlada ÖVP/FPÖ, na čelu sa Sebastianom Kurzom, prije dvije godine je raskinuta nakon što su čelni političari desno-populističkog FPÖ-o, prije svega predsjednik stranke i tadašnji vicekancelar Christian Strache, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog utjecaja stranim investitorima u zamjenu za stranačke donacije.

Pokušaj podmićivanja je snimljen tajno tijekom jednog sastanka na Ibizi, zbog čega se i čitav kompleks pitanja pokrenutih s tim u vezi naziva afera Ibiza.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!