Jačanje demografskih mjera i privlačenje investitora dvije su stavke koje će u predstojećem razdoblju biti prioritet lokalnim vlastima u Ljubuškom. Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog, u intervjuu za Večernji list sublimira ono što je do sada napravljeno te najavljuje daljnje planove. Iako je na mjesto gradonačelnika došao u najnezahvalnijem vremenu, odnosno u jeku pandemije koronavirusa, Markotić kaže kako je zadovoljan dosad napravljenim te ističe dobru suradnju s Gradskim vijećem, koje je jednoglasno podržalo sve odluke, zahvaljujući čemu su u Ljubuški već stigla dva jaka investitora, učenici dobili besplatan prijevoz, djeca jeftiniji vrtić, studenti jednokratne pomoći…

Večernji list: Prije nekoliko dana potpisan je ugovor s vinarima o dodjeli koncesija na Plantaži. Na što su se vinari obvezali?

– Povratak Plantaže vinarima jedan je od projekata na koji sam jako ponosan i zahvalan Vladi ZHŽ-a koja nam je dala suglasnost za dodjelu koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta koje je u njezinu vlasništvu. Mislim da su rijetke one Ljubušanke i Ljubušaci koji nisu na neki način vezani uz Plantažu, jer to je zemljište godinama hranilo brojne obitelji. Prije nekoliko dana potpisali smo ugovore za koncesije s predstavnicima šest vinarija s područja Ljubuškog. Radi se o 40 hektara najkvalitetnijeg zemljišta na području našeg grada. Ugovori su potpisani na 30 godina, a kroz njih su se vinari, između ostaloga, obvezali na ponovno podizanje nasada vinove loze. Samim time očekujemo i otvaranje novih radnih mjesta. Moram naglasiti kako Ljubuški trenutačno ima najbolju udrugu vinara koja se trudi ljubuška vina vratiti na stare staze slave. Ovom prilikom još bih im jednom zahvalio što su izrazili spremnost ulagati u ovim teškim vremenima, a Grad Ljubuški će sve poljoprivrednike, uključujući i maslinare i vinare, potpomagati koliko to bude moguće.

Večernji list: Najavili ste novosti vezane uz Duhansku stanicu. Je li na pomolu rješenje dugogodišnjeg problema?


– Jednako kao i Plantaža, i Duhanska stanica već je godinama u fokusu gradskih i županijskih vlasti, gdje smo zajedno tražili rješenje. Zgrade Duhanske stanice, koje zauzimaju najatraktivniji dio našeg grada, zarasle su u šiblje, urušene su te predstavljaju opasnost za prolaznike. Prije nekoliko godina Grad Ljubuški zatražio je od Vlade ZHŽ-a povratak, odnosno davanje na korištenje imovine koja je pripadala Duhanskoj stanici. Zahvaljujući sinergiji lokalne i županijske vlasti, uspjeli smo ovaj proces privesti kraju. U ožujku ove godine Gradsko vijeće Ljubuškog pokrenulo je proceduru izrade detaljnog regulacijskog plana za oko 30 tisuća kvadrata Duhanske stanice. Sam magazin 7 ima 6000 četvornih metara prostora koji planiramo u funkciju staviti kroz kandidiranje na projekte prekogranične suradnje. Kada je riječ o ostatku prostora, zamislili smo da tu budu izgrađeni park, dječje igralište, parkiralište…


Večernji list: Već u prva tri mjeseca mandata potpisali ste ugovore s dvjema tvrtkama koje planiraju svoje poslovanje razvijati u Ljubuškom. Jedna od njih je Braća Pivac. Kad se očekuje početak rada novog kompleksa u gospodarskoj zoni Mostarska Vrata?


– Kupnjom 21.908 četvornih metara zemljišta na kojem su počele pripremne radnje za gradnju kompleksa, koji će u samom početku zapošljavati od 50 do 70 radnika, Braća Pivac otvorila su novo poglavlje u gospodarskom razvoju Ljubuškog. Svi koji prolazimo prema Čitluku svjedoci smo kako radovi vidno napreduju te očekujemo kako ćemo za manje od godinu dana imati završen kompleks koji će sadržavati sve aspekte proizvodnog procesa – od pogona rasijecanja, preko prerade, proizvodnje mesnih prerađevina, sušnice pa sve do transporta i maloprodaje. Velik je to projekt koji nam dolazi u pravo vrijeme i za koji vjerujem da će pridonijeti o(p)stanku mladih obitelji u Ljubuškom te stoga još jednom zahvaljujem Braći Pivac što su upravo naš grad izabrali za širenje svog poslovanja.


Večernji list: Drugi investitor njemačka je tvrtka Simtech. Kakvi su njihovi planovi?


– Ova njemačka tvrtka kupila je zemljište u gospodarskoj zoni Zvirići, nadomak granice s RH, gdje planira graditi pogon u kojem će proizvoditi elektroniku, odnosno elektroničke uređaje i dijelove. Najprije je kupila 4000 m2, a zatim još dvije parcele, tako da sada imaju ukupno 10.000 četvornih metara. Trenutačno su u fazi izrade projektne dokumentacije i traženja partnera u BiH. Odluka o potpori investitorima koji kupuju neizgrađeno zemljište i o povratu novca ako zaposle domaće stanovništvo očito je bila pun pogodak. Očekujemo kako će, zahvaljujući toj odluci, ali i ostalim mjerama koje planiramo naše poslovne zone u sljedećih nekoliko godina zaživjeti u punom kapacitetu.


Večernji list: U prvim mjesecima mandata napravili ste dosta toga (uveli pomoć za sve studente, smanjili cijene vrtića, osigurali besplatan prijevoz za učenike…) Kakvi su planovi za dalje?


– Spomenuo bih ovdje i besplatne udžbenike za osnovnu školu koje osigurava naša Županija. Riječ je o primjeru koji pokazuje sinergijsko djelovanje općina i gradova i viših razina vlasti, kojemu svi moramo težiti. Sve ove navedene mjere predviđene su i u proračunu za 2021. U ovim teškim vremenima odlučili smo se što više sredstava usmjeriti u pomoć svojim sugrađanima kako bismo rasteretili njihove kućne proračune. Osnovni cilj u idućem razdoblju privlačenje je investitora i otvaranje novih radnih mjesta jer to je najbolja demografska mjera.


Večernji list: Najavili ste odluku kojom će se subvencionirati gradnja kuća i stanova mladim obiteljima. Možete li otkriti više detalja o ovoj odluci?


– Kako bismo pomogli mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine, u proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu prvi put smo za tu namjenu predvidjeli sredstva u iznosu od 200.000 KM. Nadležne službe Grada Ljubuškog rade na izradi odluke i provedbenih akata kojima će se regulirati način i uvjeti za raspodjelu navedenih sredstava. Vjerujem kako će se ova odluka naći na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća, a njezina primjena odnosit će se na sve one mlade koji su s gradnjom kuće ili kupnjom stana počeli u ovoj godini.


Večernji list: Što je s realizacijom kapitalnih projekata? Ima li prostora za njih u ovoj godini? Ako ima, za koje?


– Nekoliko je kapitalnih projekata među prioritetima. Neki su već započeti, poput izgradnje zapadne obilaznice i proširenja kanalizacijske mreže i izgradnje vodovoda Studenci – Stubica. Što se tiče proširenja kanalizacijske mreže koja će se širiti prema zapadnom dijelu grada, tu već imamo potpisan ugovor s Hrvatskim vodama. Također, planirano je mijenjanje javne rasvjete, dosta asfaltiranja po mjesnim zajednicama, kao i izgradnja parka ispred stadiona Babovac. Iako su svi navedeni projekti među prioritetima, o stabilizaciji gospodarske situacije ovisi koji će se i u kolikoj mjeri realizirati u ovoj godini. Jer ako situacija ne bude išla nabolje, onda je naš jedini prioritet sačuvati stanovnike, odnosno kroz određene mjere pomoći olakšati im svakodnevicu. Dakle, u tom slučaju novac planiran za kapitalne investicije preusmjerit ćemo za preživljavanje ljudi, a asfaltirat ćemo kad se stanje stabilizira.


Večernji list: Od samog starta u prvi ste plan stavili mlade i obitelj u cilju opstanka. Imate li u planu još neke olakšice?

– Mladi ljudi, obitelji s djecom ključ su o(p)stanka, tako da je sasvim prirodno da naglasak upravo bude stavljen na njih, naravno ne oštećujući i ostale stanovnike našega grada. Već u prvim mjesecima potrudili smo se poduzeti neke korake, sukladno stanju u proračunu, kako bismo olakšali svakodnevnicu svojim stanovnicima. Već je poznato kako smo na Gradskom vijeću u siječnju ove godine za 50 posto smanjili cijene Gradskog vrtića, koji je sada najjeftiniji u Hercegovini. Za cjelodnevni boravak roditelji plaćaju 90 maraka mjesečno, dok je za treće i svako iduće dijete vrtić besplatan. Također, izdvojili smo i 80 tisuća maraka za sufinanciranje privatnih vrtića kako bi i oni snizili cijene svojih usluga. Još početkom ove školske godine sa ZH županijom osigurali smo besplatan prijevoz svim učenicima na području Grada Ljubuškog, također smo iznašli sredstva za jednokratne pomoći svim redovitim studentima. Već ranije Ljubuški je uveo jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Naš je cilj, sukladno proračunskim mogućnostima, povećati jednokratnu pomoć za rodilje, a posebice za majke troje i više djece.

Večernji list: Ljubuški je poznat po turizmu. Što očekujete od ove godine?

– Pandemija koronavirusa u potpunosti je zaustavila turizam, ali i brojne druge gospodarske grane. Iako su granice zatvorene, mi nismo mirovali, odlučili smo buduće turiste dočekati spremniji i sadržajniji. Tako je kroz projekte prekogranične suradnje započela obnova tvrđave hercega Stjepana Kosače, koja će nakon završetka biti stavljena u funkciju turizma. Nove, ali i one posjetitelje koji su već bili u Ljubuškom te se iznova vraćaju dočekat će i obnovljeni rimski logor na Gračinama u sklopu kojeg će biti izgrađen posjetitelji centar koji će nuditi jedinstven sadržaj na prostoru Hercegovine. Samo u ova dva projekta bit će uložena dva milijuna maraka. Uz Kravicu, Koćušu, najstariji muzej na Humcu te ostalu bogatu kulturnu baštinu, vjerujemo kako će se turisti u Ljubuški, ali i cijelu Hercegovinu vratiti na velika vrata. Budući da pandemija još traje, teško je prognozirati u kojoj će mjeri i kako to izgledati ovog ljeta, međutim, vjerujem da će cjepivo i stjecanje imuniteta učiniti svoje i da će Ljubuški vrlo brzo ponovno biti na mapi top destinacija.


Kada je riječ o turizmu, ovdje bih još istaknuo i Ljubuški outdoor festival, za koji su prijave u tijeku. Riječ je o jako dobrom projektu koji promiče sport i rekreaciju, aktivni turizam i ekologiju te će zasigurno privući brojne ljubitelje biciklizma, paraglajdinga, trčanja, planinarenja… iz Bosne i Hercegovine i regije. Pozivam sve vas da budete dio ovog zanimljivog i jedinstvenog festivala.•


Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!