Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Turska, Grčka, Egipat, Katar, Meksiko, Kuba, Dominikanska Republika, Zanzibar – ove zemlje imaju zajedničko to što se nalaze na ljetnim turističkim ponudama putničkih agencija iz Bosne i Hercegovine. Ipak, građani BiH, prema sadašnjim pravilima, ne mogu gdje žele na ljetovanje. Neke ranije česte i omiljene destinacije sada imaju niz pravila kojih se stranci moraju pridržavati, javlja N1.

Zemlje regije, Grčka i Turska, već su godinama česta destinacija građana BiH, ali proteklih nekoliko godina u ponude su uvrštene i neke egzotičnije destinacije.

Cijene ljetovanja za koji putuju iz BiH variraju, naravno, no u ponudama se mogu naći od pristupačnih do basnoslovnih cijena. Kako tko voli, može i želi. Ipak, otkako traje pandemija koronavirusa – ulazak u određene zemlje nije moguć tek tako, a da bi se otišlo na ljetovanje – osim samog aranžmana, potrebni su i neki drugi financijski izdaci.

Budući da je sredina svibnja – brojni građani BiH već planiraju ljetni godišnji odmor, a na web-stranicama putničkih agencija u ponudi su destinacije sa skoro svih krajeva svijeta. Od zemalja susjedstva, pa nadalje. Za neke zemlje vam nije potrebno ništa osim negativnog PCR testa ili potvrde o cijepljenju, dok neke od njih imaju čitav niz pravila ukoliko svoj novac želite trošiti baš tu.

Podaci su prikupljeni sa stranica Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ili pojedinih veleposlanstava, konzulata i predstavništava. Također, treba imati u vidu da će se ova pravila za ulazak u pojedine zemlje mijenjati vremenom, u zavisnosti od epidemiološke slike.

Hrvatska

– negativan PCR test ili brzi antigenski test

– osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ako je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;

– ako je osoba preboljela COVID-19 i ima liječničku potvrdu o preboljenju ili pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa – BAT te je nakon preboljenja cijepljena najmanje jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa – BAT ili samoizolacije produljuje se do pet (5) mjeseci od primjene cjepiva;

– predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unatrag 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika;

– ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana

Crna Gora

– Crnogorski državljani i osobe iz Republike Srbije, Republike Kosovo, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Albanije Ruske Federacije, Republike Bjelorusije, Ukrajine i Republike Sjeverne Makedonije, mogu da ulaze u Crnu Goru preko svih graničnih prijelaza bez PCR testa. – Mogu ući i uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG, koji je izdao registrirani laboratorij  i nije stariji od 30 dana – Također, uz dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru potpuno cijepljeni propisanim brojem doza cjepiva protiv novog koronavirusa, koji je izdala ovlaštena zdravstvena ustanova; j– Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu u luke Crne Gore plovnim objektima pored gore navedenih uslova uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) koji je izdao registrirani laboratorij i nije bio stariji od 72 sata prilikom ukrcavanja na plovni objekt. – Crnogorski državljani i stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, koji ne posjeduju PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2), pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG ili dokaz da su potpuno cijepljeni protiv novog koronavirusa, mogu da uđu u Crnu Goru, uz određivanje mjere karantene ili samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Albanija

– Ulazak državljanima BiH u Albaniju je dozvoljen, nije potreban ni PCR test ni karantena. Međutim postoje procedure zdravstvenog pregleda na aerodromima i drugim ulazim lukama. – Osobe sa boravišnim dozvolama (kratkoročne ili dugoročne) ili radnim dozvolama, u Albaniju mogu ulaziti bez ograničenja. – Ostalim stranim osobama, uz pretpostavku nepostojanja odgovarajućih simptoma koji mogu upućivati na prisustvo zarazne bolesti, za ulazak je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju tijekom boravka u Albaniji. Kao relevantan dokaz može poslužiti potvrda o rezervaciji smještaja ili potvrda o uplati odgovarajućeg smještaja (hotel, motel i slično). Albanija je povećala broj medicinskog osoblja u svim ulaznim lukama.

Egipat

Državljani BiH mogu ući i u Egipat. Potreban je PCR test ne stariji od 72 sata. – U skladu sa novom odlukom egipatskog Ministarstva civilnog zrakoplovstva, od 1. rujna 2020. godine putnici svih nacionalnosti, uključujući i Egipćane, moraju prikazati negativan PCR test za COVID-19 koji je izdat najviše 72 sata prije vremena polijetanja aviona za Egipat. – Izuzeti od odredbe ove odluke su djeca (bez odbzira na državljanstvo) starosti do 6 godina. – Negativan RT- PCR test mora biti urađen 72 sata prije polijetanja za Egipat, odnosno na testu mora biti unešen točan sat i dan uzimanja brisa, od kog će se računati razdoblje od 72 sata. Treba biti naveden i tip brisa, kao i da se naglasi na njemu da se radi o testu RT-PCR. – Rezultati testa moraju biti izdati od strane akreditiranog laboratorija i imati pečat, bez ikakvih oštećenja, poništavanja ili dodataka. Potvrda o rezultatima testa mora biti na arapskom ili engleskom jeziku i mora se prikazati original (kopija neće biti dozvoljena). – Strani državljani koji dolaze u turistički posjet popunjavaju poseban medicinski obrazac u koji treba unijeti određene podatke. – Traži se i putničko zravstveno osiguranje. Od 1. rujna svi putnici moraju prikazati negativan PCR test. Međunarodni putnici koji dolaze u turistički posjet izravnim letovima na aerodrome u Sharm el-Sheikh, Taba, Hurgada i Marsa Alam, u slučaju da ne prikažu validan PCR test (72 sata prije polijetanja aviona), će morati uraditi PCR test po dolasku na neki od navedenih aerodorma uz nadoknadu od 30$. Putnici će biti izolirani u svojim hotelskim sobama dok ne stignu rezultati PCR testa. – U slučaju da je test pozitivan, putnici će biti samo-izolirani u svojim sobama u hotelu i biće u koordinaciji sa egipatskim Ministarstvom zdravlja. Putnici koji dolaze u Egipat će biti praćeni od strane Organa za karentin i Ministarstva zdravlja Egipta.  

Grčka

Grčka ne dozvoljava ulazak građanima BiH, osim ako ne posjeduju vizu neke od država EU. – Potreban je i PCR test, bez karantina – Nije dozvoljen ulazak ni boravak radi turizma. Dozvoljen ulazak i boravak u esencijalnim slučajevima (liječenje) i poslovno. Prije polaska obavezno kontaktirati Ambasadu Republike Grčke u Sarajevu za potrebne saglasnosti. – Svi putnici koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Grčku moraju predočiti negativan rezultat PCR testa na Covid-19, ne stariji od 72 sata prije ulaska u zemlju, te ispuniti propisani obrazac (PLF) najmanje 48 sati prije ulaska u Grčku. Obrazac je dostupan ovdje: https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/welcome-to-greece.html

Portugal

Državljanima BiH nije dozvoljen ulazak u Portugal, osim izuzecima. Za ulazak zemlju je potreban PCR test, a postoje i zdravstvene procedure pri ulazu. – Trenutno, kako je definirano u Rezoluciji Vijeća ministara EU br. 45-C / 2021, na snazi se nalaze restriktivne mjere zračnog prometa prilikom ulaska u Portugal. – Sve osobe koje imaju prijavljeno mjesto prebivalištva u R. Portugal, mogu putovati bez restrikcija u zemlju. – Ukoliko se putuje iz bilo koje druge zemlje koja nije članica EU, onda je moguće ući u zemlju samo u specijalnim slučajevima, poput života s članovima uže obitelji, ili iz profesionalnih, obrazovnih, zdravstvenih ili humanitarnih razloga. Također, prilikom ulaska u Portugal neophodno je popuniti online putničku lokacijsku karticu. – Svi putnici, osim djece do 2 godine, koja putuju u Portugal, u trenutku ukrcaja moraju pokazati negativan rezultat RT-PCR testa za SARS / COVID-19. Test se mora obaviti u roku od 72 sata od polaska. – Ukoliko je putovanje započelo u Indiji, Južnoj Africi, Brazilu ili u državi članici EU-a u kojoj stopa incidencije COVID-19 prelazi 500 na 100.000 stanovnika ili je osoba bila u jednoj od navedenih zemalja u posljednjih 14 dana, potrebno se samoizolirati po dolasku na 14 dana. – Ukoliko osoba putuje u Portugal radi sudjelovanja u međunarodnom sportskom događaju ili se radi o nužnom putovanja, a boravak u Portugalu ne prelazi 48 sati, osoba će biti izuzeta od mjera samoizolacije. Svi putnici koji putuju u Portugal bit će podvrgnuti zdravstvenom pregledu po dolasku.

Turska

Uz negativan PCR test građani BiH mogu ući u Tursku. Na aerodromu će svakako proći dodatni zdravstveni pregled. – Državljani Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku mogu ulaziti bez ograničenja, pod uvjetom da imaju važeću putnu ispravu koja ne ističe sa rokom kraćim od 6 mjeseci. Provode se mjere kontrole zdravlja putnika koji u Republiku Tursku ulaze kopnenim, zračnim i pomorskim putem. – Od 15. ožujka 2021. uvedena je i obveza popunjavanja putnog obrasca „Traveler Entry Form“ (dostupan na poveznici http://register.health.gov.tr ) koji je potrebno ispuniti u roku od 72 sati prije ulaska u zemlju (ne odnosi se na putnike u tranzitu) i na osnovu tih informacija bit će vam određen tzv. HES kod („Hayat Eve Sigar“) koji je potreban za ulaz u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre. – U tom kontekstu, preporuka za sve putnike je da prije putovanja prethodno provjere s nadležnom aviokompanijom i diplomatsko-konzularnim predstavništvima oko svih detalja u vezi reda letenja i nacionalnih mjera za suzbijanje korona virusa te uslove ulaska u državu u koju putuju. Trgovački centri, trgovine, tržnice i frizeri i dalje su otvoreni svakog radnog dana od 10 do 18 sati.

SAD

– Od sredine ožujka 2020. godine na snazi je zabrana ulaska u SAD za ljude koji su u razdoblju od 14 dana prije planiranog ulaska u SAD boravili u državi Šengenskog područja, Velike Britanije, Kine, Irana i Brazila. – Od zabrane ulaska po gore navedenim kriterijima su izuzeti američki državljani, osobe sa stalnim legalnim prebivalištem u SAD-u (nositelji “zelene karte”), osobe koje su usko povezane s američkim državljaninom ili osobom sa stalnim legalnim prebivalištem u SAD-u. – Zabrana ulaska ograničava mogućnost aerodromskog tranzita. Aerodromski tranzit trenutno nije moguć za osobe koje su u razdoblju od 14 dana prije putovanja boravile u gore pomenutim područjim/državama.

Katar

Ulazak u Državu Katar je još uvijek zabranjen za strance, uključujući i bosanskohercegovačke državljane u posjetilačke turističke svrhe po osnovu kratkoročne vize. – Ulazak u Katar je moguć samo za strance (uključujući i bosanskohercegovačke državljane) koji su nositelji katarske boravišne dozvole, uz posebnu ulaznu dozvolu za povratak u Katar (Exceptional Entry Permit), s tim da postoje stroge mjere hotelske karantene po ulasku u Katar, koje se mora unaprijed rezervirati preko specijalne online platforme https://www.discoverqatar.qa/welcome-home/, kao i obvezan PCR test ne stariji od 72 sata, izdat od strane medicinskih institucija odobrenih od strane lokalnih ministarstava zdravstva. – Također, u Katar je dozvoljen ulazak i predstavnicima zvaničnih državnih delegacija, nositeljima diplomatskih i službenih putnih isprava, uz prethodnu najavu diplomatskim kanalima.

Meksiko

Prema podacima Ministarastva vanjskih poslova BiH – državljanima BiH nije dozvoljeno ući u Meksiko, osim izuzecima. Ulazak je odobren za nužna putovanja. Putovanja koja nisu nužna uključuju putovanja koja se po prirodi smatraju turizmom ili rekreacijama. – Putnici i članovi posade aviona koji pristižu na meksičke aerodrome mogu biti podvrgnuti zdravstvenim pregledima, uključujući provjeru temperature. Oni koji pokazuju simptome mogu biti podvrgnuti dodatnom zdravstvenom pregledu i / ili karanteni. Sve dodatne detalje o ulascima u pojedine države možete pronaći na OVOM linku.

Izvor:N1

error: Content is protected !!