Zbog nemilosrdne paljbe između Izraela i Hamasa, raste broj žrtava s obiju strana. Na granici s Gazom izraelske su snage dobile pojačanje. Tvrde da je Hamas na njih ispalio više od 1600 raketa, zbog čega nastavljaju s bombardiranjem pojasa Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je primirje koje nudi Hamas i priprema planove za moguću kopnenu invaziju.

Napadi izraelske vojske izgledaju ovako: osoba na koju glasi zgrada u gradu Gazi dobiva poziv na mobitel. Bez nervoze, glas na arapskom jeziku mu javlja da će uskoro slijediti velika eksplozija.

– Kažem vam da je iza samo prazan prostor, zašto gađate stambenu zgradu ispred, upita vlasnik zgrade.

– Ja vas razumijem, tako mi Boga, ali ta će kuća biti pogođena, odgovara glas na arapskom.

– Nećete oštetiti okolne kuće?, provjerava vlasnik zgrade.

Napustili su kuću. Malo poslije najprije manji projektil koji je zapravo posljednja opomena. I onda, udar točno na najavljeno mjesto i zgrada se ruši. Od ciljanog objekta nije ostalo ništa. Ovaj put, čini se, nema žrtava, vlasnik je inzistirao da mu kažu zašto ga gađaju.

– To je stambena zgrada, zašto su pogodili? Pitao sam izraelskog vojnika, što je bio cilj? Kazao mi je kako će mi reći nakon što bude pogođena, pokušao sam doznati, jer ondje nema ništa osim stanova i trgovina, objašnjava vlasnik srušene zgrade u Gazi.

Naknadno je doznao kako je Izraelska vojska smatrala da je u njegovoj kući Hamasov obavještajni centar.

Od početka napada potvrđena je pogibija 83 osobe u Gazi i sedam u Izraelu.

Istodobno, Izrael primjenjuje napredni sustav “Čelična kupola” kojima na granici s Gazom brani svoja naselja od projektila koje ispaljuju palestinske snage. Tvrde da su tako presreli oko 90% Hamasovih projektila.

– Obrambene mogućnosti “Čelične kupole” daju nam i napadačke mogućnosti i naša vojska već je napala oko tisuću ciljeva. Nastavljamo gađati Hamas kako bismo štitili naše građane. To će potrajati još neko vrijeme, ali mi smo odlučni i u napadačkom i u obrambenom djelovanju, objasnio je izraelski premijer
Benjamin Netanyahu.
Najavljuju se konkretnija izraelska kopnena djelovanja. Ova najnovija velika eskalacija ratnih djelovanja prva je takvih razmjera od 2014., ali i najdublji prodor nasilja u izraelski teritorij od intifade 2000. godine.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!