Veleposlanstvo SAD-a u Bosni i Hercegovini osudila je jučerašnje odluke Narodne skupštine Republike Srpske o odbacivanju zahtjeva visokog predstavnika Valentina Inzka kao i najave pregovora s drugim subjektima o budućnosti BiH.

Iz Veleposlanstva SDA-a u BiH kažu kako retrogradne rasprave nastale sredinom 1990-ih BiH neće donijeti obećavajuću budućnost ni za jednom građaninu BiH.

“Ono što bi bila pozitivna promjena za konstitutivne narode u BiH i sve građane je usredotočenost na osnovne ekonomske reforme, promjene kako bi izbori postali manje diskriminirajući te transparentniji i konkretniji koraci za poboljšanje integriteta pravosuđa kao i borba protiv endemske korupcije koja koči ovu zemlju. Akcije ili prijetnje raspadom BiH protudaytonske su i imaju potencijalne posljedice”, kažu iz Veleposlanstva.

“Svaki napor čiji je cilj ili prijetnja raspad BiH neprihvatljiv je i nespojiv s Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH te niti jednom entitetu ne nudi pravo na odcjepljenje.

Sjedinjene Države ostaju čvrsto privržene Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s neupitnim teritorijalnim integritetom i budućnošću koja je najbolje garantirana kao dio euro-atlantske zajednice”, kazali su iz Veleposlanstva SAD-a.

/HMS/

error: Content is protected !!