U Hrvatskoj se nastavlja trend pada novozaraženih od koronavirusa, u odnosu na prošli tjedan bilježimo pad od 37 posto, a do određenog popuštanja mjera moglo bi doći od 1. lipnja, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Trend je dobar, obećavajući, ali još uvijek to nisu brojke zbog kojih se možemo osjećati komotno”, istaknuo je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera, koji je danas donio odluku o produženju mjera na nacionalnoj razini do 31. svibnja.

Još nije vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini

Iako mjesec dana bilježimo pozitivni trend smatramo da još nije došlo vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini. Do određenog popuštanja moglo bi doći 1. lipnja, najavio je Božinović.

Jedina je promjena u mjerama na nacionalnoj razini ona o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza, gdje se izuzeće od obaveze predočenja PCR testa produžava na šest mjeseci od cijepljenja.

Na regionalnoj razini dolazi do ublažavanja mjera zbog poboljšanja situacije, a što se tiče Zagreba Božinović kaže da je zagrebački stožer tražio produženje mjera do 31. svibnja, te da nije bilo zahtjeva za promjenom načina rada kafića. 

Osvrćući se na probe događaja s okupljanjima više ljudi, Božinović je rekao kako je cilj postići da brojevi i dalje padaju, kako se o Hrvatskoj ne bi govorilo kao o turističkoj destinaciji s visokom incidencijom.

“Kombinacija svih mjera, uključujući i veću brzinu cijepljenja koju provodi Ministarstvo zdravstva, stvorit će uvjete za bolju turističku sezonu nego prošle godine, kaže Božinović.

Voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić rekao je da se u Hrvatskoj nastavlja trend pada novooboljelih, sada je 37 posto manje novozaraženih u odnosu na prošli tjedan.

Ipak, i dalje imamo visoku 14-dnevnu incidenciju (433 na 100.000), jednu od viših u EU-u, gdje smo na 22. mjestu. No, u Hrvatskoj je rast broja oboljelih krenuo kasnije pa će i pad tog broja kasniti, kazao je.

Dosad primijenjeno više od 1,2 milijuna doza cjepiva

Najvišu incidenciju imaju Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, a najnižu Virovitičko-podravska i Istarska županija. “Za očekivati je da će to ići na bolje, jer više i cijepimo”, dodao je Kaić.

Dosad je primijenjeno više od 1,2 milijuna doza cjepiva, 24 posto građana primilo je jednu dozu.

Prijavljene su 3202 nuspojave, većina na Pfizer – 1569, jer se najviše primjenjuje, a slijede AstraZeneca sa 1380 i Moderna s 244 prijave. Pritom se 19 nuspojava smatra ozbiljnim, a ostale su blage.

Komentirao je i preporuke o neobaveznom nošenju maski za cijepljene osobe istaknuvši da smo još uvijek u situaciji kada postoji velika šansa da je u blizini netko zarazan pa je i dalje preporučljivo nošenje maski.

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je da nema opuštanja jer je na respirator jučer bila priključena 21 nova osoba, u KB-u Dubrava je 366 bolesnika hospitalizirano, a čak 63 su u jedinicama intenzivnog liječenja, od čega 55 na respiratoru.

Dosad je cijepljeno 29 posto odraslih, što je dobar brojk, a u posljednjih devet dana je za 45 posto porastao broj cijepljenih na punktovima za masovno procjepljivanje.  

Beroš je izvijestio da su 88 posto građana za cijepljenje u prvoj i drugoj fazi prijavili liječnici obiteljske medicine, no sada njihov udio pada jer se građani sve više pozivaju s platforme CijepiSe. Na platformu se prijavilo 243.012 građana, a još nije cijepljeno njih 123.012. 

Zagreb će biti uključen u proizvodnju DNA predloška 

Predstojnica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je o odluci Europske komisije da će ubuduće dogovoriti kompletnu kupnju i distribuciju cjepiva od Pfizera, a jedan od centara koji će biti uključen u fazu proizvodnje DNA predloška je Zagreb.

To znači da će u EU-u biti samo mRNA cjepivo, ne zato što  AstraZenecino cjepivo nije kvalitetno, nego zbog sigurne proizvodnje i mogućnosti brzog odgovora na nove varijante virusa, jer se cjepivo može napraviti već u 100 dana.

Pored visoke razine antitijela, koja se zadržava oko šest mjeseci, dobro se razvija stanična imunost, što ne mora biti slučaj kod različitih vrsta cijepljenja, kaže Markotić. 

“Zagreb će u 2022. i 2023. biti jedan od centara koji će biti uključen u fazu proizvodnje DNA predloška, što je važno za tradiciju Hrvatske i Zagreba u proizvodnji cjepiva”, istaknula je.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!