Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier oštro je osudio antiizraelske prosvjede u Njemačkoj proteklih dana, na kojima su izvikivane antisemitske parole i spaljivane izraelske zastave, zbog čega su vlasti pokrenule istragu.

“Mržnju prema Židovima, bez obzira na to od koga dolazila, nećemo tolerirati u našoj zemlji”, rekao je Frank-Walter Steinmeier u članku za dnevnik Bild. On je objasnio kako njemački ustav jamči slobodu izražavanja i pravo na prosvjede, ali kako ova prava ne smiju biti zloupotrebljavana.

“Tko na našim ulicama spaljuje zastave s Davidovom zvijezdom i urla antisemitske parole taj ne samo da zloupotrebljava slobodu prosvjedovanja u Njemačkoj, nego i čini kaznena djela koja se moraju progoniti”, poručio je Steinmeier.

U Gelsenkirchenu i Hannoveru je u noći sa srijede na četvrtak došlo do nasilnih prosvjeda na kojima su izvikivane antisemitske parole i spaljivane izraelske zastave, a policija je u posljednjem trenutku spriječila napade na lokalne sinagoge.

Prosvjednici su nosili turske, palestinske i tuniske zastave

Policija je u petak priopćila kako je identificirala vođe nenajavljenih prosvjeda te kako je pokrenuta istraga. Predstavnici židovskih zajednica u Njemačkoj zatražili su bolju zaštitu, a izraelski veleposlanik u Njemačkoj Jeremy Issacharoff je njemačke vlasti zamolio da jamče za sigurnost židovskih objekata. “Ovim putem molim njemačke vlasti da učine sve kako bi postigle sigurnost židovskih zajednica u Njemačkoj”, rekao je Issacharoff za javni servis ARD.

Predsjednica židovske zajednice u Gelsenkirchenu Judith Neuwald-Tasbach rekla je za dnevnik Die Welt kako su članovi zajednice “duboko uznemireni” i kako žive u strahu. “Kao kćerka roditelja koji su preživjeli Holokaust ne mogu vjerovati kako je tako nešto ponovno moguće”, rekla je Nauwald-Tasbach.

Židovske zajednice u Njemačkoj broje oko 95.000 članova, s time da je broj članova posljednjih godina u stalnom padu. Od dolaska preko milijun izbjeglica iz arapskih zemalja 2015./2016. povećan je i broj napada na pripadnike židovske zajednice u Njemačkoj.

Osuda muslimanskog vijeća

Središnje vijeće muslimana u Berlinu je u petak osudilo napade na sinagoge i antisemitske poruke prosvjednika. “Mi osuđujemo antisemitizam i to jasno dajemo da znanja na propovijedima u našim džamijama”, rekao je predsjednik Središnjeg vijeća muslimana u Berlinu Mohamad Hajjaj.

Broj pripadnika muslimanske vjeroispovijesti u Njemačkoj posljednjih godina je u porastu te prema procjenama Saveznog ureda za migracije za 2019. iznosi oko 5,6 milijuna, što je za oko milijun više nego prilikom posljednje procjene 2015.

Prosvjedi posljednjih dana povezuju se s najnovijim razvojem događaja na Bliskom istoku gdje već pet dana traju sukobi u kojima Palestinci raketiraju izraelski teritorij, dok izraelska vojska izvodi zračne napade na Pojas Gaze. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!