Poslovne zone u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu postaju sve prepoznatljiviji oblik dugoročno isplativoga ulaganja koje nakon kratkog vremena generira dovoljnu razinu profita od kojega će koristi imati lokalna zajednica, piše Večernji list BiH.  

Odnos zajednice

Pristup općina ovoj tematici pokazuje kako su odlučile iskoristiti svoje zakonske nadležnosti te olakšati investitorima pokretanje biznisa različitim oblicima stimulacija, a zauzvrat mogu očekivati nova radna mjesta te zapošljavanje mahom domaćeg stanovništva. Niz je dobrih primjera diljem zemlje, praktično od Orašja do Neuma, a u svima njima od ključnog je značaja imati dobar i produktivan odnos lokalne uprave, zajednice i investitora.

Jedan od primjera je i Posušje koje je na raspolaganje investitorima osiguralo dvije poslovne zone – Osrdak i Vlake. U poslovnoj zoni Osrdak mjesto je našla i tvrtka Markota d.o.o. Posušje, koja je Končarov središnji servis za kućanske uređaje.

Vlasnik tvrtke Jerko Markota za Večernji list kaže kako su od 2002. Končarov središnji servis kućanskih uređaja za Bosnu i Hercegovinu, a bave se i uvozom od istog proizvođača. Ističe kako su do sada radili u skučenim unajmljenim prostorima te su odlučili 2019. kupiti zemljište u poslovnoj zoni. Radovi na objektu počeli su u ožujku 2020., a nakon 14 mjeseci izgradili su objekt na 2300 četvornih metara korisne površine, gdje će imati i servis, prodaju uređaja te prodaju rezervnih dijelova, a planirana je i edukacija ljudi. Kako je nedavno za Večernji list kazao načelnik općine Posušje Ante Begić, poduzetnička zona Osrdak nalazi se uz magistralnu cestu Posušje – Mostar i udaljena je dva kilometra od središta općine, prostire se na 13,74 ha, podijeljena je na 24 parcele s prosječnom veličinom parcela 4000 m2.

Poduzetnici koji posluju u poduzetničkoj zoni Osrdak zajedno zapošljavaju više od 120 djelatnika. Uz sve navedeno, vrijedi istaknuti kako je cijena građevinskoga zemljišta za obje poslovne zone 0,95 KM/m².

– S obzirom na to da imamo veliko zanimanje poduzetnika za parcele u poslovnoj zoni (slobodnih više nemamo na raspolaganju), što je vrlo pohvalno, preostaju nam aktivnosti za završetak dijela cestovne infrastrukture, kao i proširenje logističkoga centra (Fondacije Tehnološki park Posušje) u poslovnoj zoni Osrdak – kazao je Begić.

Poduzetnička zona Vlake nalazi se uz magistralnu cestu Posušje – Tomislavgrad i na udaljenosti je od šest kilometara od urbanog dijela općine. Prostire se na 190,38 ha, a predviđena je za proizvodna poduzeća u industrijama plastike, eksploatacije i obrade kamena, građevinarstvu i drugim srodnim djelatnostima. U zoni trenutačno posluje osam poduzetnika koji zajedno zapošljavaju više od 150 djelatnika. Što se tiče planova za ovu poslovnu zonu, preostaje, kazao je Begić, objava javnog poziva i prodaja slobodnih građevinskih parcela zainteresiranim poduzetnicima, a sve u cilju unapređenja poslovne klime na području općine Posušje.

Uspješan model

Ova općina jedna je u nizu onih koje se mogu pohvaliti dobrim odnosom prema investitorima, kao i prepoznavanjem prednosti koje model poslovnih zona nudi, počevši od fleksibilnost prema zahtjevima tržišta, preko stimuliranja poduzetničkih vještina, pa do zapošljavanja domaćeg stanovništva. Prema posljednjim podacima, u FBiH je više od 130 poslovnih zona u kojima radi više od 1020 poslovnih subjekata, a koji pak generiraju više od 3,5 milijardi maraka izvoza.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!