Sukob Izraela i Hamasa koji je eskalirao ovog tjedna preslikao se na simboličkoj razini i na Bosnu i Hercegovinu jer je polovica te zemlje iskazala potporu Palestincima, dok je druga polovica stala na stranu židovske države, javlja  Hina.

Svojevrsni “rat” simbolima počeo je 10. svibnja, kada je pročelje znametnite sarajevske Vijećnice osvijetljeno bojama palestinske zastave. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić tada je na Twitteru poslala poruku kako je gradska uprava to učinila iskazujući svoju solidarnost s nevinim žrtvama i njihovim obiteljima.

Nakon toga nepoznate su osobe izvjesile zastavu Palestine i na Starom mostu u Mostaru i to nakon što je gradonačelnik Mario Kordić navodno odbio zahtjev da se i taj most osvijetli bojama palestinske zastave, po ugledu na gestu iz Sarajeva.

Nije poznato tko je tražio da se Stari most osvijetli kao ni to tko je postavio palestinsku zastavu, no ulje na vatru dolila je još jedna objava na Twitteru sa snimkom osobe, koja se predstavila kao “Hercegovka Klo”, koja je, uz službeni pano vlade Zapadnohercegovačke županije, postavila zastavice Izraela i Herceg-Bosne uz poruku kako se moli za mir u Jeruzalemu.

Na poruku je izrazima zahvale odgovorio veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor. “Hvala vam na stalnim molitvama i potpori”, napisao je Mor.

Vlasti u Republici Srpskoj i ovom su ratu simbolima dale svoj doprinos pa je tako zgrada u Banjoj Luci, u kojoj je sjedište predsjednika entiteta, osvijetljena bojama izraelske zastave, a na isti postupak su se odlučili i u Trebinju osvijetlivši u tim bojama zidine starog grada.

“Naše misli i naša potpora su uz židovski narod, a sve naše želje su posvećene izgradnji mira”, poručila je vlast u RS s Twitter naloga vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik.

I mediji zauzimaju strane

Mediji u BiH o sukobu Izraela i Hamasa izvještavaju kao da zastupaju stajališta zaraćenih strana. Oni u Sarajevu naširoko izvješćuju o stradanjima među Palestincima, a u RS o žrtvama koje podnosi Izrael.

BiH je među državama u kojima Izrael nema svoje veleposlanstvo, no zato tamo djeluje veleposlanstvo Palestine. Palestinski veleposlanik Rezeq Namoora bio je istaknuti gost sarajevskih medija, a govoreći o posljednjim sukobima nije birao riječi. Kazao je kako su iz prouzročile “doseljeničke bande”, a vlast u Izraelu nazvao je rasističkom.

“Protjerivanja stanovnika, uništavanje domova, uhićenja i ubojstva traju svakodnevno u okviru organizirane politike definirane u rasističkoj diskriminaciji i pokušajima gnusnog etničkog čišćenja”, kazao je palestinski veleposlanik kako ga citira sarajevski portal Faktor.

Nadmetanje u isticanju židovskih i palestinskih simbola neki vide kao čistu politiku inata, tako tipičnu za BiH, i u kojoj baš i ne vrijede argumenti i činjenice.

/HMS/

error: Content is protected !!